La doi ani de la respingerea Tratatului constitutional de catre Franta si Olanda, liderii europeni au reusit sa ajunga la un acord asupra unui nou proiect de Tratat constitutional. Dupa aproximativ 36 de ore de intense negocieri, sambata dimineata re

La doi ani de la respingerea Tratatului constitutional de catre Franta si Olanda, liderii europeni au reusit sa ajunga la un acord asupra unui nou proiect de Tratat constitutional. Dupa aproximativ 36 de ore de intense negocieri, sambata dimineata reprezentantii celor 27 state membre au convenit asupra unei foi de parcurs pentru negocieri detaliate pe marginea unui nou tratat, menit sa reformeze structurile institutionale ale blocului comunitar. Acordul de la Bruxelles pastreaza elemente fundamentale ale Tratatului constitutional, dar aduce si unele noutati.
Cele mai dificile discutii au fost legate de sistemul de vot. Mai precis, Polonia s-a opus introducerii prevederii privind majoritatea calificata, pe motiv ca este mult prea avantajoasa pentru Germania. In final s-a optat ca noul sistem de vot sa fie introdus treptat incepand cu anul 2014. La solicitarea Marii Britanii, Uniunea va avea si de acum inainte un Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si nu un ministru de Externe, asa cum se dorea initial.

"O baza buna pentru extinderea UE"

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, a carei tara detine acum Presedintia Uniunii, acordul obtinut de cei 27 de membri UE este o "sansa buna" ca un nou tratat, care sa faciliteze deciziile tarilor membre, sa intre in vigoare in 2009. Cei 27 de membri UE au decis, de asemenea, sa convoace conferinta interguvernamentala (CIG) "inainte de sfarsitul lui iulie", potrivit textului adoptat in noaptea de vineri spre sambata. "Lucrarile CIG se vor incheia cat de repede posibil si, in orice caz, inainte de sfarsitul lui 2007, pentru a oferi suficient timp pentru ratificarea tratatului inainte de alegerile europene din iunie 2009", sustine textul. Portugalia, care va asigura Presedintia UE in al doilea semestru, spera sa incheie lucrarile CIG in cadrul summitului informal al sefilor de stat si de Guvern, prevazut pentru 18-19 octombrie, la Lisabona.
Merkel considera ca acordul pe marginea Tratatului european menit sa reformeze institutiile UE deschide calea pentru o ulterioara extindere a blocului comunitar, relateaza Reuters, citat de Mediafax. Croatia si Turcia isi negociaza aderarea la UE, iar Macedonia a primit deja statutul de tara candidata.

Parerile sunt impartite

Reactiile cu privire la rezultatul negocierilor maraton desfasurate la Bruxelles au fost diferite. Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, considera ca rezultatul reuniunii este un succes deplin, intrucat s-a tinut cont in mare parte de revendicarile tarii sale. Acordul este "bun de luat acasa", pentru a fi prezentat electoratului care a respins Constitutia UE in 2005, a declarat si premierul olandez Jan Peter Balkenende. Si Tony Blair a salutat compromisul, in conditiile in care Marea Britanie a obtinut cam tot ce a cerut. Premierul luxemburghez Jean Claude Juncker, in schimb, sustine ca textul initial era mult mai bun, cel asupra caruia s-a cazut de acord acum fiind mult mai complicat. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, s-a aratat incantat de rezultat si de faptul ca astfel UE a putut depasi criza.

Reactia Romaniei

Presedintele Traian Basescu considera ca rezultatul summitului UE reprezinta "un compromis care nu afecteaza pe fond lucrurile". Premierul Tariceanu a mentionat, la randul sau, ca summitul a fost un succes din punct de vedere politic, pentru ca pune bazele dezvoltarii institutionale a UE si creeaza premise favorabile pentru procesul de extindere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.