Trecerea la motorina cu biodiesel nu se va simti in buzunarele soferilor. "Nu sunt semnale ca preturile motorinei cu 2% biodiesel vor fi mai mari decat cele de acum", sustine Vlad Seitan, presedintele Asociatiei Romane a Petrolului (ARP). Motorina i

Trecerea la motorina cu biodiesel nu se va simti in buzunarele soferilor. "Nu sunt semnale ca preturile motorinei cu 2% biodiesel vor fi mai mari decat cele de acum", sustine Vlad Seitan, presedintele Asociatiei Romane a Petrolului (ARP). Motorina in amestec cu 2% biocomponent se va comercializa de la 1 iulie 2007. Potrivit acestuia, in prezent, o tona de biodiesel se tranzactioneaza pe bursele internationale la 926 de dolari, adica doar cu putin mai scumpa decat motorina clasica. Diferenta de pret se va compensa, insa, datorita faptului ca biodieselul nu are acciza. Totusi, potrivit presedintelui ARP, fiecare companie membra a Asociatiei Romane a Petrolului este libera sa fixeze ce preturi vrea de la 1 iulie. Seitan a mentionat ca toate societatile petroliere, membre ale ARP, sunt pregatite sa livreze de la 1 iulie motorina cu 2% biodiesel. Acestea isi vor procura componentul bio fie din import, fie de pe piata interna.

"Deocamdata, nu vedem posibila intrarea pe piata a unui nou competitor"

Referitor la posibilitatea aparitiei pe piata interna de petrol a unui nou concurent, responsabilul ARP a spus ca, momentan, asociatia nu vede posibil acest lucru.
"Este destul de greu sa vina cineva si sa inceapa o investitie greenfield", a explicat Seitan. Dupa cum informeaza acesta, companiile membre ale ARP (OMV Romania Mineraloel, Petrom, Rompetrol Downstream, MOL Romania, LukOil Romania si Agip Romania) acopera prin vanzari 80-85% din piata de carburanti interna si au impreuna 1.272 de benzinarii.

Biocomponenta diesel va creste pana in 2008 la minimum 4%

Conform reglementarilor in vigoare, de la 1 iulie 2007 motorina comercializata pe piata interna trebuie sa contina minimum 2% biocarburant in volum, de la 1 ianuarie 2008 trebuie sa aiba un continut de biocarburant de minimum 3% in volum. De la 1 iulie 2008 - continutul de biocarburant in volum va fi de minimum 4%. De asemenea, de la 1 iulie 2009 toata benzina comercializata in Romania trebuie sa aiba in componenta un minimum de 4% biocarburant in volum. Distribuitorii de carburanti sunt obligati, tot de la 1 iulie, sa afiseze la pompe continutul de biocarburant din motorina.

Companiile petroliere fac "liste negre" cu toti rau-platnicii

Tot ieri, Seitan a anuntat ca distribuitorii vor tine evidenta clientilor detinatori de flote auto care creeaza probleme cu plata. "Vrem sa avem evidenta celor care au flote auto si au carduri la noi pentru plata carburantilor, dar nu isi platesc si facturile, pe care le emitem. Am stabilit mai multe conditii, pe baza carora o companie este trecuta pe lista neagra", a explicat Seitan, citat de NewsIn. Petrom, Rompetrol, LukOil, MOL, OMV si Agip vor detine o baza de date comuna cu toate companiile detinatoare de flote auto, care creeaza dificultati prin neplata. Ea va intra in vigoare de la 1 iulie.
Consiliul Concurentei si-a dat acceptul pentru constituirea bazei de date, a spus Seitan, insa le-a interzis membrilor ARP sa faca publice informatiile din aceasta.
Vlad Seitan a adaugat ca societatile membre ale ARP pot consulta aceasta lista a rau-platnicilor, dar nu au nicio obligatie de a nu mai comercializa combustibili catre companiile inscrise.
"Pot fi si situatii cand stii ca anumiti clienti iti platesc cu intarziere facturile in fiecare luna si trebuie sa te mulezi dupa ei", a mai explicat responsabilul ARP.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.