Astazi lumea ortodoxa sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Proorocul dintre cele doua Legi, "cel mai mare dintre cei nascuti din femeie", Botezatorul Domnului.


Despre Sfantul Ioan Botezatorul aflam ce fel de om era din
Astazi lumea ortodoxa sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Proorocul dintre cele doua Legi, "cel mai mare dintre cei nascuti din femeie", Botezatorul Domnului.


Despre Sfantul Ioan Botezatorul aflam ce fel de om era din gura Mantuitorului care le spune ucenicilor sai si celor care erau de fata: "Ce-ati iesit sa vedeti in pustie? Au doara trestie clatinata de vant? Dar ce-ati iesit sa vedeti? Au doara om imbracat in haine moi? Iata, cei ce petrec in haine scumpe si in desfatare, sunt in casele regilor. Dar ce ati iesit sa vedeti? Daca ati iesit pentru aceasta, sa stiti ca mai mult decat prooroc este Ioan Botezatorul!". Iisus spune despre Ioan ca nimeni din cei nascuti din femeie nu este mare ca el. De ce este numit mai mare ca toti oamenii? Pentru ca el este proorocul care L-a vestit pe Insusi Mantuitorul lumii, care avea sa se nasca din Fecioara si de la Duhul Sfant.


Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul s-a intamplat intr-un mod neobisnuit, miraculos. Parintii lui erau batrani si nu aveau copii. Preotul Zaharia si Elisabeta, sotia sa, nu incetau insa cu rugaciuni catre Dumnezeu sa le dea un fiu care sa le mangaie batranetile si care sa ridice ocara ce era asupra lor intre ceilalti evrei. Se stie ca era considerata o mare rusine si o pedeapsa divina infertilitatea. Nasterea lui a fost vestita de inger. Pentru ca nu a crezut vestirea ingereasca, Zaharia a fost mut pana la nasterea pruncului. Ioan a ramas orfan de mic. S-a retras in pustie si s-a pregatit cu o viata foarte aspra pentru misiunea ce i-a fost incredintata. In plina barbatie, a venit printre ai sai si ii indemna neincetat: "Pocaiti-va! S-a apropiat imparatia cerurilor!". Si ii boteza cu apa, la raul Iordan. El pregatea astfel venirea Fiului lui Dumnezeu. Plin de smerenie, Ioan le spunea oamenilor ca nu este el cel astepat, ca doar implineste cuvantul scripturii care zice: "Iata, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va gati calea Ta inaintea Ta" si "Glasul celui ce striga in pustie, gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui". S-a pregatit pe sine ca sa devina Botezator al lui Hristos. Si i-a pregatit pe ceilalti, ca sa-l poata primi pe El.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.