Mentinerea vechiului regim de supraveghere din sistemul bancar si introducerea treptata a normelor Basel II pot fi vazute ca o suprareglementare, a declarat ieri presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares.
"Autoritatea de supraveghere preia vechiul sistem si apoi introduce treptat Basel II. Aceasta incrucisare intensifica presiunile pentru bancile comerciale si poate fi interpretata ca suprareglementare", a spus Rares.
In opinia prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, bancile vor implementa reglementarile Basel II de la 1 ianuarie 2008, acesta fiind, de altfel, si termenul limita.
Potrivit bancii centrale, implementarea unui proces de supraveghere bazat pe mecanisme de evaluare a managementului riscului implica o serie de schimbari, precum concentrarea pe asigurarea respectarii principiilor de guvernanta corporatista si evaluarea stabilitatii, a acuratetii si a eficientei procesului de management al riscurilor institutiilor de credit.
Normele Basel II introduc noi criterii de identificare a riscului si de calcul al capitalului minim necesar acoperirii riscurilor generate de activitatea desfasurata de o banca. Prevederile regulamentului bancar au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, insa deocamdata nu sunt obligatorii.