Exercitandu-si pentru a doua oara dreptul de a bloca proiecte legislative in Congres, presedintele american George Bush a respins miercuri finantarea din fonduri federale a cercetarilor cu celule stem.   Votul negativ exercitat in mod exceptio
Exercitandu-si pentru a doua oara dreptul de a bloca proiecte legislative in Congres, presedintele american George Bush a respins miercuri finantarea din fonduri federale a cercetarilor cu celule stem.   Votul negativ exercitat in mod exceptional de seful Casei Albe in timpul celor doua mandate ale sale se refera la blocarea acordarii unor fonduri federale pentru cercetarile pe celule stem provenite din embrionii umani, relateaza The New York Times. Propunerea legislativa constituie unul din punctele forte ale agendei democratilor, in Congres, iar acestia vor trebui sa obtina peste doua treimi din sufragii in ambele camere ale legislativului federal american pentru a reusi sa anuleze veto-ul prezidential. Este a treia oara cand presedintele Bush isi exercita dreptul de veto pe propuneri legislative ale Congresului, in decursul celor doua administratii ale sale.   PRECEDENT. Anul trecut, liderul american si-a folosit dreptul la veto in aceeasi chestiune: respingerea finantarilor federale pentru cercetari legate de celule stem provenite din embrioni umani, motivand ca acest tip de cercetare distruge iremediabil embrionul, ceea ce este inacceptabil, pentru ca duce la suprimarea unei viitoare vieti umane. "Distrugerea unei vieti umane pentru a salva viata umana nu este etica", a declarat miercuri presedintele SUA intr-o ceremonie gazduita de Casa Alba. Bush a incurajat cercetatorii sa gaseasca alte modalitati de prelevare si de obtinere a celulelor stem, in afara celor care provin din embrionii umani. Extrem de contestat, veto-ul prezidential amana dezbaterea asupra finantarii federale a celulelor stem embrionale pentru campania prezidentiala din 2008.     Controversa Celulele stem sunt celule care au capacitatea de a se regenera prin diviziune mitotica celulara, ele fiind capabile in acelasi timp sa se diferentieze in tipuri specializate de celule. Celulele stem sunt de trei tipuri: celulele stem embrionale, celulele stem adulte si celulele stem prelevate din cordonul ombilical. Ele sunt utilizate in cercetarile medicale, deschizand posibilitati extraordinare pentru inlocuirea organelor cu probleme, prin regenerarea lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.