Piata neagra a tigarilor din Romania este in crestere, in ultimii trei ani comertul ilegal cu tigari pare ca s-a triplat. Cele mai multe tigari de contrabanda care ajung in Romania provin din Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Inspectoratul Genera
Piata neagra a tigarilor din Romania este in crestere, in ultimii trei ani comertul ilegal cu tigari pare ca s-a triplat. Cele mai multe tigari de contrabanda care ajung in Romania provin din Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) a realizat o analiza a acestui fenomen, potrivit careia peste 3,6 milioane de pachete de tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 4,2 milioane de euro, au fost confiscate, de la inceputul acestui an. Mai mult, 106 persoane sunt cercetate pentru contrabanda.
"De la inceputul anului, politistii de frontiera au confiscat peste 3.600.000 pachete de tigari de contrabanda, in valoare de aproximativ 13.500.000 de lei (4.218.000 de euro). In aceeasi perioada, politistii de frontiera au intocmit 33 de dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de contrabanda pe numele a 106 persoane", precizeaza autoritatile. Dintre cei retinuti la frontiera, care se ocupau cu traficul ilegal de tigari, 55% sunt romani, 30% sunt moldoveni si 8,5% ucraineni.
Metoda "capac"
Metodele utilizate de traficanti pentru a introduce tigari pe teritoriul tarii noastre par sa nu se schimbe de la un an la altul. Potrivit Politiei de Frontiera, traficantii achizitioneaza produsele din tarile vecine - Ucraina si Republica Moldova. La intrarea in Romania traficantii ascund marfa in locuri special amenajate sau nu le declara politistilor de frontiera. Nu la fel stau lucrurile in cazul persoanelor juridice. Metoda "capac", care le este specifica, consta in declararea unei cantitati mai mici decat cea transportata in realitate, inscrierea in documentele de insotire a marfii a altor categorii de produse, folosirea de facturi subevaluate in vederea achitarii unor taxe vamale mai mici sau ascunderea printre marfurile transportate a pachetelor de tigari. Potrivit IGPF, in trenurile internationale, in special in cele sosite din Republica Moldova, au fost descoperite importante cantitati de tigari, ascunse in diferite locuri greu accesibile echipelor de control (podul vagoanelor, bazinele de apa, sub podele), traficantii incercand sa profite si de timpul scurt de asteptare a trenurilor in garile internationale. Piata neagra a tigarilor este alimentata si din magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei, iar zonele libere sunt folosite ca "sursa de aprovizionare" pentru piata neagra de tigari, interna si externa (in special in Serbia si Moldova). De asemenea, din analiza fenomenului a reiesit ca treficantii se reorienteaza spre contrabanda cu tutun vrac, la punctele de trecere a frontierei din estul tarii fiind depistate importante cantitati de tutun depozitat in saci si ascuns in mijloacele de transport (in special TIR-uri si microbuze), prin metoda "capac" (tigarile sunt ascunse in spatele marfii pentru care soferii prezinta acte de provenienta).
Frontiera de Est asaltata
Cele mai multe cazuri de contrabanda cu tigari au fost depistate la frontierele de Est, Nord si Sud-Vest. La frontiera de Est, traficantii incearca sa introduca in special tigari din Republica Moldova (Plai, Doina, Plugarul, MT). Unele din cele mai asaltate puncte de trecere fiind Albita, din judetul Vaslui, si Galati - Rutier. Aici, de la inceputul anului, au fost inregistrate peste 50 astfel de cazuri. Majoritatea punctelor de trecere de la frontiera cu Republica Moldova au fost "testate" de traficanti, politistii de frontiera si vamesii confiscand sute de mii de pachete de tigari. Tot la frontiera de Est, traficantii de tigari incearca sa introduca in Romania cantitati mici - incadrate in plafonul vamal - pe care le depoziteaza la anumite persoane, iar imediat ce aduna o cantitate suficienta, le plaseaza celor care se ocupa cu vanzarea ilegala. Frontiera de Nord este asaltata de traficantii de tigari, in special noaptea, folosind diverse mijloace de transport cu ajutorul carora incearca sa treaca produsele peste granita. Potrivit autoritatilor, traficantii de tigari sunt organizati in adevarate grupuri infractionale, au legaturi in strainatate, atat la frontiera, cat si in interiorul tarii, fiecare avand atributii bine definite si responsabilitati precise. In judetele din sud-vestul tarii sunt descoperite, in general, tigari de calitate medie si superioara, majoritatea retinerilor fiind inregistrate la PTF Stamora-Moravita, unde, de obicei, tigarile sunt achizitionate din magazinele duty-free si transportate atat in interiorul tarii, cat si in tarile vecine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.