Din cauza caldurilor, 34 de judete sunt grav afectate de seceta. Guvernul a declarat stare de calamitate naturala in agricultura pe mai mult de jumatate din suprafata tarii si a instituit 'codul galben' pentru partea sudica a Romaniei, informeaza Rad
Din cauza caldurilor, 34 de judete sunt grav afectate de seceta. Guvernul a declarat stare de calamitate naturala in agricultura pe mai mult de jumatate din suprafata tarii si a instituit 'codul galben' pentru partea sudica a Romaniei, informeaza Rador. Guvernul va acorda despagubiri in suma cuprinsa intre aproximativ 600-750 lei/hectar pentru culturile asigurate si pagube care depasesc 30% din productie.
Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifreaza la 500 milioane lei, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. Pentru culturile de rapita vor fi acordate despagubiri in suma de 600 lei/hectar, pentru grau, secara si tripticale (o specie de grau) vor fi platite compensatii de 750 lei/hectar, iar agricultorii a caror culturi de orz si orzoaica au fost afectate de seceta vor primi 700 de lei/hectar.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, crede ca acest an ar putea fi cel mai calduros si cel mai secetos din istorie. Previziunile sunt mai optimiste insa pentru perioada imediat urmatoare. Se pare ca cel mai devreme vom scapa de canicula la inceputul saptamanii viitoare.

Seceta care afecteaza Romania in acest an este cea mai puternica inregistrata in Romania, chiar mai accentuata decat in anii '46 -'47, a aratat, ieri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta (CMSU), reunit la sediul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), informeaza Rompres.

Potrivit unui comunicat al MMDD, Sandu a subliniat faptul ca "pe termen lung, cantitatile de precipitatii din lunile iunie si iulie pot ajunge si la 40 l/mp dar numai punctual, pe suprafete mici, iar acest fenomen nu va ameliora seceta". Cu toate acestea, zona de nord si centru a tarii nu va resimti la aceeasi intensitate acest fenomen.

La randul lor, reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) au informat ca debitele cursurilor de ape sunt in mod evident in scadere.

De asemenea, rezerva de umiditate din sol pentru lunile iulie si august, in Campia Romana, Moldova, Dobrogea si Campia de Vest, va scadea dramatic.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.