Extinderea NATO nu va afecta cooperarea cu Rusia, iar scutul de aparare antiracheta nu vizeaza statul rus, a declarat, ieri, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, intr-un interviu acordat agentiei RIA Novosti, consulta
Extinderea NATO nu va afecta cooperarea cu Rusia, iar scutul de aparare antiracheta nu vizeaza statul rus, a declarat, ieri, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, intr-un interviu acordat agentiei RIA Novosti, consultata de Mediafax.

"Nu vad nici contradictie intre politica 'portilor deschise' promovata de alianta si obiectivul sau strategic de intensificare a cooperarii cu Rusia", a declarat Jaap de Hoop Scheffer agentiei ruse inaintea vizitei sale la Moscova si Sankt-Petersburg, unde va participa la reuniunea ambasadorilor din cadrul Consiliul NATO-Rusia. El urmeaza sa il intalneasca pe presedintele rus Vladimir Putin la 26 iunie, la Moscova.

"Nu exista un automatism al procesului de extindere a NATO, iar NATO nu recruteaza noi state membre in mod activ, ci mai degraba avem interesul ca vecinii nostri sa adere la Alianta Nord-Atlantica pentru a promova eforturile de promovare a reformei democratice si de securitate, si mentinerea statelor aspirante la cele mai inalte standarde", a precizat Scheffer.

El a subliniat ca noua abordare, precum si extinderea UE, au contribuit la producerea unei transformari dramatice in Europa Centrala si de Est, transformare care "a asigurat stabilitatea si securitatea statelor din vestul Rusiei".

Scheffer a sugerat ca NATO sustine candidaturile fostelor state sovietice Ucraina si Georgia, precizand ca Moscova va avea de castigat de pe urma eventualei aderari a acestora la blocul militar.

"Un stat georgian care reuseste sa atinga standardele NATO ar fi un vecin mai bun pentru Rusia", a subliniat Scheffer, mentionand acelasi lucru despre Kiev.

"Sistemul planificat de aparare antiracheta nu va fi construit in jurul Rusiei, si nici impotriva sa", a dar asigurari secretarul general NATO, recunoscand ca proiectul american va avea implicatii pentru intreaga regiune euro-atlantica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.