Nenumarate au fost intrebarile  adresate de cititorii ziarului pe tema anuntata. Invitatul nostru de astazi, dl Dumitru Calinoiu, director general in Directia generala Incluziune si asistenta sociala din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si E
Nenumarate au fost intrebarile adresate de cititorii ziarului pe tema anuntata. Invitatul nostru de astazi, dl Dumitru Calinoiu, director general in Directia generala Incluziune si asistenta sociala din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, a raspuns intrebarilor de interes general, astfel incat mai multe persoane sa se regaseasca. Serviciile sociale reprezinta o forma de suport activ pentru familiile si comunitatile aflate in dificultate.

In conformitate cu prevederile Legii 47/2006 privind sistemul national de asistenta sociala, toti cetatenii au dreptul de a fi informati asupra continutului si modalitatilor de acordare a drepturilor de asistenta sociala.

Corina Stamate, Cluj
Care sunt masurile de asistenta sociala de care se poate beneficia in Romania? Dupa cum stiti aceste servicii in strainatate sunt foarte bine puse la punct, incat cei aflati in situatii dificile pot trai decent din ajutorul primit.

>> Prestatiile sociale in bani de care poate beneficia o familie in functie de nevoile si veniturile acesteia sunt: Alocatia de stat pentru copii, care incepand cu 1 ian. 2007 este de 200 lei si se acorda pe principiul universalitatii, pentru toti copiii, pana la implinirea de catre acestia a varstei de 2, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Dupa varsta de 2 ani, respectiv 3, cuantumul alocatiei de stat pentru copii este de 25 lei si 50 lei pentru copilul cu handicap; Alocatia pentru copiii nou-nascuti, care se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului. In fiecare an, cuantumul alocatiei se indexeaza, in functie de indicele de inflatie. In anul 2007 aceasta este de 204 lei; Alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala; alocatia lunara de intretinere pentru copiii incredintati sau dati in plasament; Programul de acordare a trusourilor pentru copiii nou-nascuti; Sprijin financiar la constituirea familiei ce se acorda sotilor aflati la prima casatorie si au domiciliul sau resedinta in Romania, indiferent de cetatenia sotilor; Ajutoare de urgenta; Ajutorul pentru refugiati; Ajutorul pentru incalzirea locuintei; Ajutoarele banesti pentru centrale termice si arzatoare automatizate.

Sebastian Lupescu, Craiova
Sunt tatal unui baietel in varsta de un an. Din pacate, nu am depus dosarul pentru primirea alocatiei de stat. Ce trebuie sa fac? Unde pot depune actele si care dintre parinti primeste alocatia, tinand cont de faptul ca nu sunt casatorit legal cu mama copilului?

>> Cererile pentru acordarea drepturilor privind alocatia de stat pentru copii se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei se face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. Potrivit art. 4 din Legea 61/1993 republicata, alocatia pentru copii se plateste numai unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare ori hotararii judecatoresti, parintelui caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare. Prin urmare, alocatia se plateste reprezentantului legal al copilului. Alocatia de stat se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului, imputernicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal ori cont de card.

Andreea Sobiescu, Lugoj
Familia mea este beneficiara ajutorului social in baza Legii 416/2001. Fiind divortata, primesc alocatia complementara. Am aflat ca am dreptul sa primesc ceva in plus. Poate fi majorata alocatia complementara?

>> Incepand cu luna ianuarie 2007, alocatia familiala complementara se acorda lunar familiei, daca aceasta realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie de pana la 176 lei. Pentru familiile beneficiare de ajutor social in baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cuantumul alocatiei familiale complementare se majoreaza cu 25%, si anume: 45 lei pentru familia cu un copil; 53 lei pentru familia cu 2 copii; 59 lei pentru familia cu 3 copii si 65 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii.

Luminita Calomfirescu, Iasi
Am un amic cu statut de refugiat. Are dreptul la vreun ajutor din partea statului roman?

>> Recunoasterea statutului de refugiat se obtine potrivit Legii nr. 122 din 4 mai 2006 privind azilul in Romania. La art. 20 lit. (m) este prevazut dreptul beneficiarului de a primi, la cerere, in limitele disponibilitatilor financiare ale statului, un ajutor rambursabil, stabilit la nivelul unui salariu minim brut pe tara, pentru o perioada de maximum 6 luni, daca, din motive obiective, este lipsit de mijloacele de existenta necesare. Pentru motive bine intemeiate, acest ajutor poate fi prelungit pentru inca o perioada de cel mult 3 luni. Pentru alte lamuriri va rugam sa va adresati Directiei de Munca si Protectie Sociala a judetului Iasi sau pe adresa de e-mail D.M.P.S.Iasi@yahoo.com.

Tudorita Panait, Bucuresti
Am varsta de 50 de ani. M-ar interesa sa pot lua un copil in plasament. Unde trebuie sa ma adresez si pana la ce varsta poate sta la mine acel copil?

>> Persoana sau familia care primeste un copil in plasament trebuie sa aiba domiciliul in Romania si sa fie evaluata de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului cu privire la garantiile morale si conditiile materiale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a primi un copil in plasament. Copilul beneficiaza de protectia speciala prevazuta de Legea 272/2004 pana la dobandirea capacitatii depline de exercitiu. La cererea tanarului, exprimata dupa dobandirea capacitatii depline de exercitiu, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant de zi, protectia speciala se acorda pe toata durata continuarii studiilor, dar fara a se depasi varsta de 26 de ani. Atributiile in domeniul protectiei copilului sunt exercitate de directia de asistenta sociala si protectia copilului din cadrul primariei de sector.

Ioana Afrimescu, Pitesti
Ce trebuie sa faca o asociatie sau o fundatie pentru a primi subventii de la bugetul de stat si unde se depune dosarul prin care se solicita subventia?

>> Temeiul legal este Legea 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala. Nivelul mediu lunar al subventiei care se acorda de la bugetul de stat pentru o persoana asistata este de 89 lei. Termenul-limita de depunere a documentatiei este ultima zi a lunii octombrie anul in curs, pentru anul urmator. Documentatia de solicitare a subventiei se depune in pachet inchis la registratura MMFES. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o asociatie sau o fundatie pentru a beneficia de subventii de la bugetul de stat sunt urmatoarele: este acreditata ca furnizor de servicii sociale; acorda servicii sociale unor beneficiari din mai multe judete ale tarii; acorda servicii de asistenta sociala de cel putin 12 luni. Evaluarea si selectionarea asociatiilor si fundatiilor se realizeaza in baza anumitor criterii pentru care comisia de evaluare acorda un punctaj. Asociatiile si fundatiile pot primi subventie numai pentru unitatile de asistenta sociala care realizeaza cel putin 60 de puncte.

Ruxandra Ionescu, Bucuresti
Din surse mai putin concludente am aflat ca pentru anumite cazuri se acorda ajutor de urgenta. Puteti sa-mi spuneti care sunt categoriile de persoane ce pot beneficia de astfel de ajutoare si cine le aproba?

>> Ajutoarele de urgenta
se acorda potrivit prevederilor
art. 28 din Legea 416/2001
privind venitul minim garantat, astfel: Guvernul, la propunerea MMFES, poate acorda ajutoare de urgenta familiilor si persoanelor
care se afla in situatii de necesitate datorate calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum
si pentru alte situatii deosebite,
stabilite prin hotarare a consiliului local. Fondurile necesare pentru
plata ajutorului de urgenta acordat de primari se suporta din bugetul local. Fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenta acordat de Guvern se asigura din bugetul de stat, prin bugetul MMFES.

INVITATUL PAGINII
>> Invitatul paginii "Ziua telefonului" din 28 iunie 2007 este primarul sectorului 4, dl Adrian Inimaroiu. Cititorii "Romaniei libere" locuitori ai acestui sector, preocupati de spatiul in care locuiesc, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al utilitatilor, ii pot pune intrebari la telefonul redactiei: 202.82.30.

MIZA
>> Legea 482/2006 prevede acordarea unui trusou gratuit pentru fiecare copil nou-nascut, care cuprinde haine, lenjerie si produse pentru ingrijire in cuantum de 150 lei. Trusoul se acorda o singura data, de catre autoritatile administratiei publice locale, la iesirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de nastere.

AJUTOARE
>> Ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri se acorda tuturor familiilor si persoanelor singure cu venituri pe membru de familie de pana la 500 lei, ca si in cazul incalzirii cu energie termica in sistem centralizat sau gaze naturale. Cuantumul ajutorului este stabilit in suma fixa, in raport cu veniturile familiei sau persoanei singure.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.