Democratii solicita Parlamentului sa adopte in regim de urgenta legea privind votul uninominal. Potrivit liderului democrat, Emil Boc, in acest moment proiectul este finalizat si asteapta doar un gir politic.
"Cerem PNL si PSD sa-si asume aceasta lege si sa o promoveze in regim de urgenta", a spus Boc, precizand ca PD sustine fara rezerve forma discutata cu Asociatia Pro Democratia si la care si-au dat acordul atat liberalii, cat si social-democratii. Insa, daca legea nu trece de Camera Deputatilor in aceasta sesiune parlamentara sau eventual intr-una extraordinara, in vara romanii vor fi chemati sa isi spuna parerea pe aceasta problema. "Exista un angajament al partidelor parlamentare in urma discutiilor de la Cotroceni pe marginea votului uninominal ca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, la sfarsitul lunii iunie, sa adoptam legeaa€¯, a mai spus presedintele PD. El a avertizat ca, in cazul in care proiectul nu va fi votat pana la sfarsitul acestei luni, "este iminenta convocarea de catre presedintele Romaniei a unui referendum national pe aceasta temaa€¯.

Proiectul nu este finalizat

In principiu, toate partidele parlamentare sunt de acord cu aceste prevederi si si-au exprimat sustinerea pentru adoptarea legii privind votul uninominal. Insa atunci cand trebuie pusa in practica, initiativa intampina destul de multe dificultati.
In prezent, nu exista o varianta finala a textului de lege si sunt putine sanse ca proiectul sa fie dezbatut in Camera pana la sfarsitul sesiunii parlamentare. Mai ales ca agenda deputatilor este destul de incarcata zilele acestea, intrucat trebuie dezbatute nu mai putin de trei motiuni simple. Luni, PC a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea votului uninominal, insa conducerile celor doua Camere au respins solicitarea, pe motiv ca este un demers populist.
Potrivit secretarului Biroului Permanent, Ioan Munteanu, din punct de vedere constitutional si regulamentar, nu se poate convoca o sesiune extraodinara pentru a analiza un proiect de lege care nu este finalizat.
In plus, el a precizat ca inainte de a ajunge in Plenul Camerei, textul respectiv trebuie sa fie trimis Comisiei de cod electoral, pentru a intocmi raportul pe aceasta lege. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat la randul sau ca, de indata ce se primeste din partea Senatului un proiect de lege privind votul uninominal, va convoca Biroul Permanent pentru o eventuala sesiune extraordinara. "In momentul in care Camera Deputatilor va fi sesizata cu un proiect de lege referitor la votul uninominal, Biroul Permanent va fi convocat pentru a discuta sesiunea extraordinara", a subliniat Olteanu.

PNL: Legea nu poate fi aprobata decat la toamna

Drept raspuns la solicitarea PD, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a anuntat ca PNL intentioneaza sa depuna acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare. "Am demarat procedura de strangere a semnaturilor parlamentarilor liberali, care sustin acest proiect in calitate de initiatori" , a spus vicepresedintele PNL, invitand grupurile parlamentare ale celorlalte partide sa demareze de urgenta o actiune similara.
"Este necesara strangerea semnaturilor, astfel incat proiectul sa fie depus in timp util, iar Biroul Permanent al Senatului sa poata sesiza Comisia pentru Cod Electoral. Comisia va lucra intr-un ritm sustinut pe timpul vacantei parlamentare pentru elaborarea avizului acestui proiect de lege", precizeaza Voicu.