Se spunea acolo ca exista publicisti, mai precis - editorialisti care incaseaza sume enorme de la ziarele unde colaboreaza si ca, intre onoare si casierie, acestia aleg ultima varianta. Culmea neobrazarii o constituie faptul ca ei beneficiaza de tari
Se spunea acolo ca exista publicisti, mai precis - editorialisti care incaseaza sume enorme de la ziarele unde colaboreaza si ca, intre onoare si casierie, acestia aleg ultima varianta. Culmea neobrazarii o constituie faptul ca ei beneficiaza de tarife mai mari decat omologii lor occidentali. Si numai banul ii tine legati de respectivele gazete ca serbii de glie. Sumele avansate de domnul Mihaies - a se vedea articolul - sunt fanteziste, sau eu sunt cel mai rau platit colaborator al ziarului ZIUA... Sfarsind de citit articolul, mi-am zis ca domnul Mihaies, al carui cocos nu a cantat niciodata pe gardul meu, oricat de inteligent, talentat si cultivat ar fi, are si el micile sale eclipse, ca toti oameni, si am tacut.
Saptamana trecuta insa, citind revista "22", am vazut trimiteri la ZIUA, pe pagina intai, respectiv 13, ambele emanand de la domnul Andrei Cornea, cu referire la statele de plata si la cei care "scriu editoriale" pentru care primesc "onorariu suficient".
Mi-am amintit de o marturisire a scriitorului Mircea Cartarescu, una publica, in care povestea cum l-a convins dl Marius Tuca, directorul cotidianului "Jurnalul national", sa ia o rubrica saptamanala in aceasta publicatie: oferindu-i un onorariu lunar care depasea salariul sau de cadru universitar. Pe vremea cand Mircea Cartarescu facea aceasta confesiune, intelectualii nostri de vaza se ocupau de "corectitudinea politica" si de "minoritati". Inca nu se indragostisera lulea de domnul Basescu, nici nu pornisera, alaturi de noul lor mentor, la vanatoare de "oligarhi".
Lasand la o parte faptul ca ZIUA isi plateste colaboratorii pe card - a trecut vremea casieriei -, domnul Andrei Cornea pomeneste de "listele de plata ale unor patroni". E un om delicat. Alti intelectuali subtiri isi imagineaza poate ca editorialistii de la ZIUA primesc bani pe sub masa ori indesati in buzunar de patron.
Este la moda, venita din Apus, culpabilizarea. Asadar, e un pacat sa fii decent sau bine platit pentru munca ta, cu bani pentru care primesti tidula cu care mergi la Sectia financiara. Tot pacat este sa colaborezi la un ziar de tiraj, care imprima de 10, de 20 sau de 30 de ori mai multe exemplare decat revistele in care scriu domnii Cornea si Mihaies. Ei au dreptul sa scrie din convingere la publicatiile respective, eu nu pot face asta la ZIUA. Sunt banuit aprioric ca o fac exclusiv pentru bani.
Spre deosebire de intelectualii societatii civile, ca si de fostul regim, care avea oroare de liber profesionisti - si am fost liber profesionist toata viata -, continui sa cred ca scrisul este o profesie. In consecinta, cu cat scrii mai bine, cu atat esti mai bine platit. Daca traiesti din scris nu ai nevoie de burse, ajutoare, subventii, nu te caciulesti pe la fundatii; pur si simplu: produci. Desigur, nu opere nemuritoare, care sa infrunte veacurile, ci efemeride, articole, foiletoane - ce se scrie la ziar. Si, patruns adanc de constiinta precaritatii tale, umbli cu smerenie pe marginea drumului, lipit de ziduri, si-i contempli pe marii intelectuali, artisti, filosofi ai neamului cum stralucesc ilustrand indemnul lui Saint-Simon, care glasuieste: "Omului aflat la putere tine-i tucalul, pentru ca odata cazut sa i-l versi in cap."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.