Are cinci ani si o cheama Elena. In miez de noapte vindea trandafiri cu zece lei firul pe terasele din Mamaia. Nu stie sa dea restul si inca mai stalceste cuvintele printre dintisorii mici de lapte. In urma sesizarilor facute de jurnalisti, Politia s
Are cinci ani si o cheama Elena. In miez de noapte vindea trandafiri cu zece lei firul pe terasele din Mamaia. Nu stie sa dea restul si inca mai stalceste cuvintele printre dintisorii mici de lapte. In urma sesizarilor facute de jurnalisti, Politia si Protectia Copilului au intervenit impreuna in acest caz.


La 18 iunie a.c. am primit pe adresa de e-mail copiidisparuti@jurnalul.ro urmatorul mesaj. "Am gasit pe net aceasta adresa si cred ca dumneavoastra ma pot adresa in legatura cu ceea ce am vazut in statiunea Mamaia: o fetita blonduta, slabuta, de vreo patru anisori, speriata, tot incerca sa vanda flori persoanelor prezente la diferite terase! Prima data m-a frapat faptul ca un copil atat de mic este pus sa munceasca..., apoi am urmarit-o si am constatat ca era supravegheata de la distanta de doua tinere tiganci, care chefuiau pe o banca si care i-au luat copilei si inghetata pe care o primise de la un trecator milos, apoi au trimis-o pe alta terasa. (a€¦) Acel copil poate fi unul rapit, unul abandonat sau poate unul vandut de parinti! (a€¦) Oamenii vad, compatimesc sau, veniti in sejur, nu vor sa-si strice cheful... e inuman! Copilul acela sufera si simt ca avem mainile legate (a€¦) Va rog din suflet, daca stiti o cale de interventie, ajutati-o! Trebuie sa existe o organizatie, ceva, cineva care sa urmareasca, sa monitorizeze si sa intervina in aceste cazuri! Si eu am copil si vreau sa-i ofer o viata frumoasa... oare acea fetita nu are aceleasi drepturi? (a€¦)" Pentru ca in tara asta cei care fac fapte bune nu primesc intotdeauna doar aplauze, o sa-i dam semnatarei doar prenumele, Mariana.


NU-I TREABA NOASTRA! In astfel de situatii, primul gand care-ti vine in minte este sa suni la apelul unic de urgenta. Si Mariana a sunat la 112, semnaland cazul. "Dar de acolo ni s-a spus ca ei nu au ce sa faca, pentru ca nu au de unde sa stie daca e sau nu copilul tigancii!!! Faptul ca un copilas de patru-cinci anisori este tinut treaz la miezul noptii si pus sa munceasca (ceea ce este pedepsit prin lege) nu a fost un motiv?", se intreba femeia, intrigata. A sunat si la Telefonul Copilului, dar i-a raspuns mereu doar tonul de ocupat.


In aceeasi seara am mers in Mamaia si-am gasit fetita. Micuta, de-abia i se iteste capul deasupra meselor, blonda, cu parul strans in codite. Era miezul noptii, iar ea umbla printre mese intreband: "Cumperi?". Inca mai stalceste cuvintele. Ia banii doar daca recunoaste bancnota de zece lei sau pe cea de cinci lei. Daca-i dai una de 50 de lei incepe sa strige la tine:
"Du-te si tchimba!". Pentru ca nu stie sa dea restul. O cheama Elena si vinde trandafiri cu 10 lei firul.
In seara cu pricina era in zona Castel-Cazino. A intrat, s-a dus constiincioasa la fiecare masa, a reusit sa vanda un singur trandafir, apoi a iesit. Am vazut-o indreptandu-se spre o banca pe care stateau doua tinere tiganci. Le-a dat banii si au plecat impreuna mai departe spre urmatoarea terasa. Fetitei ii era sete, iar una dintre femei i-a dat o sticla de cola din care micuta a baut pe saturate. Probabil ca doar cofeina din suc o mai tinea treaza la ora aia. I-am facut doar o fotografie. Ea, cu florile in brate, printre mese, inconjurata de noapte. Era dovada de care aveam nevoie pentru a-i convinge pe oamenii legii sa intervina in acest caz.


FLAGRANTUL. A doua zi am inceput sa dam telefoane. La Telefonul Copilului, nici o sansa. Am aflat ca mai exista un numar pe care-l are fiecare judet alocat pentru copii: 983. Acolo o doamna a notat sesizarea si a spus ca o va trimite mai departe. Cand, nu se stiea€¦ Conform Legii 272/2004, art. 87, exploatarea copilului prin munca e o infractiune in Romania. Macar teoretica€¦ Am cerut ajutorul celor de la Politia Mamaia si de la Directia pentru Protectia Copilului Constanta. Spre seara s-a format o echipa care a plecat pe faleza in cautarea micutei: politisti, un inspector pe protectia copilului si reporteri.


Era inca devreme, ora 21:00. Dar fetita intrase deja in tura, la Vega, in capatul nordic al Mamaiei. Totul fusese calculat de florarese, terasele de acolo se golesc mai repede, turistii orientandu-se apoi spre centrul Mamaiei - Cazinoul. Un subcomisar al IJP Constanta si inspectorul pe protectia copilulu au urmarit-o pe Elena pana spre REX. Fetita intra cu flori, iesea si isi continua drumul, de data asta fiind insotita de trei tiganci. Echipa noastra a cautat-o tot in zona Cazino si prin furnicarul de-acolo am putut gasi alte trei fetite cu flori in brate, si ele urmarite de departe de insotitorii lor. Copiii vin la tine, te-ntreaba candid: "Vrei o floare?" si-ti tot repeta asta, indiferent ce le-ai intreba. E adevarat, celelalte sunt ceva mai mari, de opt-noua ani, unele blonde, altele vopsite ca sa para blonde. Marketing - romanii sunt mai impresionabili si mai darnici cu copiii majoritarilor. Cele trei femei care o insoteau pe Elena si o asteptau in locuri ferite de ochii turistilor au fost ridicate de oamenii legii si duse la sectia de politie din Mamaia.


A CUI E FETITA? "Daa€™ de ce ne-ati luat pe noi? Ca mai sunt o gramada!", ne-a luat una din florarese la intrebari. "Ati vazut ca este blonda, moldoveanca de-a voastra, ca nu-i tiganca ca noi si de-aia, nu? Pai ma-sa nu-i tiganca, dar soacra-mea a crescut-o de la 8 ani, a luat-o dintr-un camin, ca era parasita de parinti." Deci a fost adoptata?  "Ei, nu! A gasit-o pe strada, c-o parasisera parintii", raspunde tinganca.Din cercetari facute de politie a reiesit ca mama micutei, care statea acasa, o trimitea pe fetita la produs cu cele trei supraveghetoare. Pentru ca, zice ea, mai are acasa un copil de 1 an si sapte luni, orb. "Stam cu chirie si trebuie sa traim dintr-o alocatie. De unde?." Politistii sustin insa ca parintii fetei traiesc in conditii mai mult decat decente. Iar intr-una din fotografiile facute de noi se vede un lantisor de aur la gatul Elenei.


Sub amenintarea ca, daca o mai inchiriaza florareselor, copila ii va fi luata, mama ei, Irina P., a dat o declaratie prin care si-a luat angajamentul ca nu o va mai trimite niciodata sa munceasca. Si-a plecat cu fetita acasa, agatata strans de gatul ei. In urma raportului intocmit de inspector, DPC Constanta a dispus o ancheta sociala de urgenta la domiciliul fetitei si intrarea mamei intr-un program de consiliere. Ce-au patit cele trei tiganci? Dupa cateva ore de cercetari au primit o amenda de 50 de lei pentru comercializarea de produse fara autorizatie, conform Legii 12/1990a€¦

La politieNici una dintre florarese nu avea la ea vreun act de identitate. La inceput, femeile au spus ca au luat-o cu ele pe Elena, pentru ca "n-are cu cine sa stea acasa, mama ei e plecata cu surioara mai mica la Bucuresti". La perchezitie, politistii au gasit asupra lor 1.500.000 de lei. Si abia de-acum incolo venea grosul. Bani pentru care, din cate am vazut noi, doar fetita a muncit. La interogatoriu, cele trei au inceput sa-si schimbe declaratiile. Ba ca s-au
intalnit intamplator in Mamaia si ca fiecare isi vinde florile ei, ba ca fetitei ii place sa faca asta si ca "ea oricum nu se culca inainte de ora 5 dimineata!". Ospatarii  din zona Cazinoului ne spusesera ca au vazut-o si in anii precedenti pe Elena. "Fetita vine de vreo trei ani aici cu flori. Era cat florile."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.