Dedicam astazi in intregime pagina de opinii a ziarului nostru relatiilor ruso-romane, intrate in cel mai sensibil, imprevizibil si, de fapt, periculos curs de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Romania are cu Federatia Rusa un cadavru i
Dedicam astazi in intregime pagina de opinii a ziarului nostru relatiilor ruso-romane, intrate in cel mai sensibil, imprevizibil si, de fapt, periculos curs de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. Romania are cu Federatia Rusa un cadavru in dulap, care se numeste Republica Moldova. Dupa 1992, ca si cum o singura utopie n-ar fi fost suficienta, a aparut si Transnistria. Moscova manipuleaza si santajeaza, prin Moldova si Transnistria, statul roman si, mai nou, implicit NATO si UE.
Relatiile economice ale Romaniei cu Rusia sunt, din nou, neobisnuite. Spre deosebire de toate celelalte foste state comuniste membre ale UE si NATO, Romania are cel mai grav dezechilibru comercial cu Federatia Rusa, importand, valoric, de zece ori mai mult din aceasta tara decat exporta in directia ei. In schimb, pretul platit de romani pentru gazul rusesc este printre cele mai mari din Europa.
Cele doua tari nu si-au lamurit nici trecutul comun. Nu doar prin supravietuirea ultimei republici sovietice socialiste europene, confiscata in urma Pactului Ribbentrop-Molotov, cu decenii in urma, ci si prin refuzul restituirii tezaurului, primit de statul rus de la statul roman, sub semnatura, spre pastrare si apoi jefuit fara explicatii si urmari.
Exista apoi in relatiile bilaterale pata alba, daca nu cumva de sange, din zilele Revolutiei din 1989. Doar in Romania, dintre toate fostele vasale, unde sfarsitul totalitarismului a fost declansat, controlat sau acceptat de URSS, s-au pierdut peste 1.000 de vieti de oameni nevinovati si au fost executati, fara proces legal (cu toate pacatele lor!), conducatorul celui mai antisovietic stat comunist si sotia sa. Nu inseamna ca rusii poarta raspunderea producerii acestei tragedii colective, dar putem crede orice atata vreme cat proportiile implicarii sovietice in Revolutia din 1989 sunt inca necunoscute.
Romania este singura fosta tara comunista ocolita sistematic de presedintii Rusiei, din 1987 incoace. In schimb, a fost ultimul stat postcomunist care a acceptat dizolvarea Pactului de la Varsovia si primul care, dupa 1989, a semnat un tratat de neoatarnare cu Moscova. Deasupra legaturilor mai vechi si mai noi ale acestor doua tari planeaza, asadar, un plafon intunecat si apasator, atat prin ceea ce stim, cat si, mai ales, prin ceea ce ignoram.
Fireste, in aceasta relatie Romania nu are doar merite sau asteptari indiscutabil indreptatite. Pe langa dispretul sau indiferenta obisnuite in cazul unei mari puteri pentru vecinii mici si revendicativi, exista o perceptie negativa a tarii noastre in memoria institutionala sau populara a rusilor, pe care, cand o cunoastem, preferam s-o trecem sub tacere.
Pentru toate aceste motive, raman un cititor foarte atent al uneia dintre cele mai pretioase surse de informare asupra evolutiilor din Federatia Rusa in Romania: agentia "Rusia la zi", al carei merit in selectarea opiniilor si comentariilor politice, militare si economice, din presa rusa, in traducere, ramane o referinta de prima mana.
In numarul din 4 iunie al buletinului agentiei "Rusia la zi", am citit cu maxim interes, de exemplu, interviul pe care general-locotenentul Alfred Gaponenko l-a acordat publicatiei "Vremia Novosti". Gaponenko a fost comandantul Grupului sudic de trupe al Pactului de la Varsovia, din care au facut parte Romania si Bulgaria, pana in 1991. Gaponenko este deci un om foarte informat. Din interviul in cauza, intitulat "SUA se pregatesc de razboaie serioase", n-am retinut neaparat interpretarea gongorica a amenintarii americane via Romania. Generalul rus crede ca din bazele americane de la Mihail Kogalniceanu, Babadag, Smardan si Cincu vor putea fi lansate atacuri aeriene sau se vor desanta trupe de uscat in Caucaz, in Ucraina sau pe litoralul rusesc al Marii Negre.
Dar, daca toti generalii exagereaza de obicei importanta pericolelor militare, pentru a-i speria pe politicienii decidenti, luptand astfel impotriva somajului in kaki, informatia cea mai pretioasa din "Vremia Novosti" vine, incidental, din alta directie. Aflam astfel ca, dupa ce geologii americani au descoperit in zona Ploiesti zacaminte de petrol "care promit sa faca din Romania un al doilea Kuweit", ar fi sosit acum randul militarilor americani sa le controleze.
Daca nu cumva Gaponenko se crede Saddam Hussein inaintea invadarii Kuweitului, temerea sa este singurul si cel mai mare dar pe care ni l-au facut vreodata rusii de la Pavel Kiseleff incoace.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.