Astazi, se intruneste Comisia de Liberari Conditionate a Penitenciarului Jilava, care va judeca cererea lui Ion Balint, zis „Nutu Camataru“, de punere in libertate. „Gardianul“ a dezvaluit, in premiera, la inceputul acestei s
Astazi, se intruneste Comisia de Liberari Conditionate a Penitenciarului Jilava, care va judeca cererea lui Ion Balint, zis „Nutu Camataru“, de punere in libertate. „Gardianul“ a dezvaluit, in premiera, la inceputul acestei saptamani, declaratiile lui Constantin Grozea, in care acesta precizeaza ca a fost tocmit de liderii clanului interlop sa asasineze doi dintre anchetatorii Camatarilor. Ziarul nostru a intrat, totodata, in posesia unor transcrieri ale convorbirilor telefonice pe care le-au avut atat Nutu, cat si fratele sau, Sile, din puscarie. Acestea faceau referire la anumite sume de bani ce urmau sa fie date diferitelor comisii, in fata carora Nutu a comparut pe durata detentiei, precum si pentru mai multe reglari de conturi cu persoane care au dat declaratii in fata procurorilor.


Astazi, se intruneste Comisia de Liberari Conditionate a Penitenciarului Jilava, care va judeca cererea lui Ion Balint, zis „Nutu Camataru“, de punere in libertate. Cu o reducere a pedepsei de la 9 la 2 ani si 7 luni, prin sentinta Curtii de Apel Bucuresti rama sa nedefinitiva, avand in vedere ca procurorii DIICOT au inaintat recurs la Inalta Curte, Nutu Camataru spera sa iasa din spatele gratiilor cu executarea a numai 3 din cei 6 ani de inchisoare pe care i-a primit in urma unei talharii savarsite in anul 1994. Comisia va analiza, in sedinta de astazi, printre altele, si conduita condamnatului si gravitatea antecedentelor sale penale, pentru a aviza sau nu favorabil cererea lui Nutu Camataru. „Gardianul“ a dezvaluit, in premiera, la inceputul acestei saptamani, sustinerile facute de cutitarul de la Scoala Centrala din Bucuresti, date in fata organelor de urmarire penala, in care acesta precizeaza ca a fost tocmit de liderii clanului interlop sa asasineze doi dintre anchetatorii Camatarilor. Ziarul nostru a intrat, totodata, in posesia unor transcrieri ale convorbirilor telefonice pe care le-au avut atat Nutu, cat si fratele acestuia, Sile, din puscarie. Aceste transcrieri, care constituie probe la dosarul clanului Camataru, contin referiri la sume de bani ce urmau sa fie date diferitelor comisii in fata carora Nutu a comparut pe durata detentiei, precum si diferite reglari de conturi cu persoane care au dat declaratii in fata procurorilor.


Asa cum am aratat deja, in articolele precedente, Ion Balint, zis „Nutu Camataru“, va fi audiat astazi de „Comisia pentru Individualizarea Regimului de Executare a Pedepselor Privative de Libertate“, pe scurt Comisia de Liberare Conditionata a Penitenciarului Jilava. Nutu Camataru a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, in iulie 2005, la 9 ani de inchisoare. Ulterior, in februarie 2007, printr-o sentinta discutabila, Curtea de Apel Bucuresti a redus aceasta pedeapsa la 2 ani si 7 luni. Fara a comenta, acum, motivarea magistratilor Curtii, amintim doar ca procurorii DIICOT au atacat-o cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema s-a vazut nevoita timp de patru luni sa amane judecarea acestui recurs pe motivul ca ori aparatorii clanului Camataru, carora, de asemenea, Curtea de Apel le-a micsorat pedepsele, nu se prezentau la instanta, ori chiar unii dintre inculpati nu erau de fata. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este neprezentarea la ultimul termen a lui insusi Ion Balint, administratia Penitenciarului Jilava, in care acesta este incarcerat, sustinand ca nu a primit citatia Inaltei Curti. Astfel, recursul DIICOT impotriva solutiei Curtii de Apel se va judeca abia pe 11 septembrie, dupa vacanta judecatoreasca.

Precizarile Administratiei Penitenciarelor
Nutu Camataru a ramas, astfel, in puscarie, pe arest preventiv pana la judecarea recursului. Totodata, el isi ispaseste o pedeapsa de 6 ani de inchisoare pentru talharie, condamnare pe care a primit-o in februarie 2003 pentru o talharie savarsita in anul 1994. Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor, „executarea pedepsei a inceput la data de 16 iulie 2004 si urmeaza sa expire in termen la data de 15 iunie 2010, prin deducerea din pedeapsa a unui numar de 61 de zile de arest preventiv efectuate in perioada 29 septembrie - 28 noiembrie 1998. (...) Lui Balint Ion ii sunt aplicabile dispozitiile Codului Penal anterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 140/1996 pentru modificarea si completarea Codului Penal, deoarece fapta a fost savarsita inainte de 1996. Potrivit dispozitiilor Codului Penal din 1973, art. 59, devenea propozabila in vederea discutarii in comisia de propuneri a penitenciarului persoana condamnata care a executat cel putin jumatate din pedeapsa inchisorii care nu depaseste 10 ani. Astfel, Balint Ion devine propozabil pentru a fi audiat de comisia Penitenciarului Jilava in ceea ce priveste acordarea liberarii conditionate pentru aceasta pedeapsa la data de 15 iunie 2007, dar va fi efectiv discutata in comisie doar la data de 21 iunie 2007“.

Discutii telefonice despre liberare
„Gardianul“ a intrat in posesia mai multor transcrieri ale unor convorbiri telefonice interceptate legal de catre DIICOT, convorbiri purtate de Nutu Camataru cu fratele sau, Sile (aflat la randu-i in penitenciar), cat si cu sotia sa „Mica“ sau cu alti membri ai clanului Camataru aflati in libertate. Transcrierile, aflate la dosarul judecat de Curtea de Apel Bucuresti, arata miscarile pe care liderul clanului Camataru le-a facut pentru a iesi din puscarie, pe de o parte, si pentru a-si pedepsi acolitii care au dat declaratii impotriva sa la Procuratura. Astfel, pe 22 mai 2005, la ora 21.37, Nutu Camataru este apelat de Ion Lungu, zis „Ionica“, la numarul 0720.662.XXX. In aceasta discutie, Nutu vorbeste si cu un anume „Mitu“. Redam cateva pasaje elocvente din aceasta discutie:

„Balint Ion: Finule! Finule, daca raman la astia 6 ani, imi bag p***, mai fac un an si ceva de puscarie! Ai inteles? nu e o problema.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.