Guvernul britanic isi revizuieste "politica portilor inchise" fata de romanii si bulgarii care muncesc in regat, in cadrul analizarii unui nou sistem bazat pe puncte pentru persoanele imigrante provenite din afara spatiului Uniunii Europene, a anunta
Guvernul britanic isi revizuieste "politica portilor inchise" fata de romanii si bulgarii care muncesc in regat, in cadrul analizarii unui nou sistem bazat pe puncte pentru persoanele imigrante provenite din afara spatiului Uniunii Europene, a anuntat astazi Home Office (Ministerul britanic de Interne), transmite din Londra agentia Reuters, preluata de Rompres.

Marea Britanie si Republica Irlanda, aminteste Reuters, au impus restrictii afluxului de muncitori din Romania si Bulgaria la intrarea celor doua tari in UE, pe 1 ianuarie 2007.

Migration Impacts Forum (MIF), un nou organism infiintat pentru a consilia guvernul in legatura cu repercusiunile fenomenului migratiei in general asupra serviciilor publice si asupra comunitatilor, va examina situatia in luna septembrie a.c. MIF se intruneste pentru prima data astazi si-i va informa pe ministrii care ar putea lua o decizie pana la sfarsitul acestui an.

Format din experti din administratia locala, din domeniul sanatatii si al educatiei, din politie si sistemul judiciar, din cadrul personalului din domeniul caritabil, din randul oamenilor de afaceri si cel al sindicatelor, MIF va studia care este impactul social la scara larga al fenomenului migratiei, precum si in domeniul locuintelor si in cel al sanatatii. Ei vor tine cont de situatie cand vor trebui sa decida daca vor stabili cote de imigratie, pentru cei care vor sa vina sa munceasca si sa studieze in regat.

Noul sistem urmeaza sa fie introdus de Anul Nou.

Impreuna cu MIF va colabora un alt organism, Migration Advisory Committee (MAC), ce va fi format dintr-o echipa de experti independenti care vor consilia guvernul in legatura cu deficitul de forta de munca din economie ce ar putea fi suplinit cu mana de lucru provenita din randul imigratiei.

In luna octombrie 2006, guvernul de la Londra a anuntat ca-si va revizui pozitia fata de Romania si Bulgaria pe baza unor date anuale. In prezent, doar muncitori necalificati din cele doua tari au acces pe piata muncii britanice, in sectorul agroalimentar si in agricultura, pe baza unui sistem de cote, in timp muncitori calificati pot ocupa un loc de munca numai in cazul in care exista un deficit de forta de munca pe plan local.

Reuters mentioneaza ca numarul exact al romanilor si bulgarilor care au un loc de munca in regat nu este clar, dar cifrele arata ca aproximativ 8.000 de persoane au sosit in primele trei luni ale acestui an, la care se adauga cei circa 2.400 de sezonieri din agricultura.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.