Senatul si Camera Deputatilor au votat si au aprobat ieri raportul de activitate al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pe anul 2006 si prelungirea cu 6 luni a mandatelor detinute de presedintele Gabriela Anghelache si de doi membri ai acestei institutii. Raportul de activitate pe anul 2006 al CNVM a fost aprobat cu 221 de voturi a€˛pentrua€¯, niciun vot a€˛impotrivaa€¯ si 77 de abtineri.
Presedintele Comisiei de buget a Senatului, Aron Popa, a precizat ca in raportul de evaluare a CNVM intocmit de parlamentari se arata ca prin masurile de restructurare a pietei de capital, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a contribuit la indeplinirea masurilor impuse de UE. El a mai spus ca activitatea de supraveghere initiata de CNVM a fost indreptata spre cresterea increderii investitorilor.

Farmache: Prelungirea mandatelor nu afecteaza piata

In sedinta din data de 20 iunie 2007, parlamentarii au prelungit din nou, cu 90 de zile, mandatul presedintelui CNVM, Gabriela Anghelache, dar si altor doi membri - Ileana Agalopol si Bogdan Chetreanu. Mandatul presedintelui CNVM a expirat incepand cu iunie 2006 si este prelungit de mai multe ori, iar cel al lui Bogdan Chetreanu, numit de PRM, expira in iunie 2007. Prelungirea a fost votata cu 220 de voturi "pentru" si 77 "impotriva". "Amanarea deciziei de numire a presedintelui si a inca doi membri in cadrul CNVM nu afecteaza piata. Este o stare de provizorat si pana si membrii ar dori sa stie daca vor fi numiti sau nu", a declarat Stere Farmache, directorul BVB, citat de NewsIn. Potrivit directorului BVB, "decizia ar trebui luata la urmatoarea sesiune parlamentara, in toamna, insa nu putem estima in cat timp se va clarifica situatia, avand in vedere ca numirea acestora a mai fost amanata de cateva ori".

Iordache: "CNVM nu si-a indeplinit in mod satisfacator activitatea"

Deputatul PD, Gratiela Iordache, a declarat ca CNVM nu si-a indeplinit satisfacator activitatea, ca transparenta lasa de dorit, iar oferta publica initiala este nesemnificativa, de aceea CNVM nu a primit nota de trecere de la piata anul acesta.
"CNVM nu si-a indeplinit in mod satisfacator activitatea si nu si-a indeplinit rolul fata de piata de capital, in special in ceea ce priveste transparenta", a precizat Gratiela Iordache. Ea a adaugat ca exista o problema privind oferta publica initiala (IPO), deoarece pe piata de capital din Romania sunt numai sase emitenti, in timp ce in Polonia si in Ungaria se poate vorbi de un numar de emitenti cu doua cifre. In opinia ei, acceptarea unei institutii de supraveghere cum este CNVM nu vine numai de la Parlament, ci si de la piata, iar piata nu i-a dat nota de trecere nici anul acesta.
"Consider ilegala aceasta prelungire a mandatelor si, prin urmare, voi vota <>", a declarat Gratiela Iordache, citata de NewsIn.