Managerii din Romania vor o mai buna implementare a legii de asigurare obligatorie de raspundere profesionala, deoarece in prezent doar in patru judete din tara - Prahova, Iasi, Olt si Tulcea - se realizeaza astfel de asigurari, a declarat ieri avoca
Managerii din Romania vor o mai buna implementare a legii de asigurare obligatorie de raspundere profesionala, deoarece in prezent doar in patru judete din tara - Prahova, Iasi, Olt si Tulcea - se realizeaza astfel de asigurari, a declarat ieri avocatul Gheorghe Piperea, partener la Piperea & Asociatii.
"Legislatia privind aceste asigurari nu prevede obligativitatea depunerii lor la ONRC, iar in 38 de judete judecatorii delegati pentru oficiile teritoriale considera ca nu este necesara aceasta inregistrare", a spus Valentina Burdescu, director al Buletinului Procedurilor de Insolventa in cadrul Oficiului National al Registrului Comertului. Judecatorii delegati ai ONRC pot solicita firmelor, la inmatriculare si la modificarea actului constitutiv, documente suplimentare pe langa cele obligatorii prevazute in lege. "Noi nu putem sa impunem companiilor inregistrarea acestor polite atat timp cat nu exista o prevedere expresa in actul normativ, iar legiuitorul nu ne-a conferit aceasta calitate de a obliga", a spus Burdescu.
Legea privind asigurarile obligatorii de raspundere profesionala a managerilor, intrata in vigoare la 1 decembrie 2006, prevede aceasta obligatie doar pentru societatile pe actiuni si nu prevede sanctiuni explicite pentru neincheierea asigurarii de catre manageri si administratori. "Asigurarea de raspundere profesionala este menita sa garanteze o buna executie a mandatului de catre manageri. In reglementarea anterioara, managerul era obligat sa constituie, in acelasi scop, o garantie la nivelul a 10 actiuni, ceea ce era ridicol, pentru ca sunt unele societati ale caror actiuni au valoarea de 10 bani, de unde rezulta o garantie depusa de manageri de 1 leu", a explicat Piperea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.