Deoarece suntem codasii Europei in domeniul spatiilor verzi, Executivul a hotarat sa finanteze autoritatile locale, pentru realizarea de parcuri de cartier.


Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) aloca din Fondul pentru M
Deoarece suntem codasii Europei in domeniul spatiilor verzi, Executivul a hotarat sa finanteze autoritatile locale, pentru realizarea de parcuri de cartier.


Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) aloca din Fondul pentru Mediu 8 milioane de euro (25 de milioane de lei) pentru marirea suprafetelor de spatii verzi in localitati. "Din cauza faptului ca suntem pe ultimele locuri in Europa in aceasta privinta, am decis in sedinta de guvern de miercuri alocarea acestei finantari multianuale pe o perioada de trei ani, printr-o ordonanta de urgenta, finantare care a fost stabilita la 25 de milioane de lei in 2007, urmand ca ea sa creasca in urmatorii doi ani", a spus Attila Korodi.


Intr-o luna, ministerul va crea conditiile de eligibilitate, urmand ca autoritatile locale sa poata depune proiectele pentru cofinantare de la 1 octombrie, cand incepe perioada propice pentru plantari. Executivul ia in calcul largirea actului legislativ pentru proiecte din fonduri bugetare care sa vizeze reabilitarea ariilor protejate, a gradinilor zoologice sau alte proiecte de mediu.


SPATII VERZI. Proiectele pot fi cofinantate de la Fondul pentru Mediu cu maximum 60% si se vor adresa amenajarii de parcuri de cartier, plantatii forestiere, gradini botanice sau spatii verzi. "Ministerul poate asigura intreaga suma necesara, insa daca autoritatea locala poate participa cu bani, este foarte bine", a declarat Lucia Varga, secretar de stat pentru ape in cadrul Ministerului Mediului. De asemenea, aceasta a declarat ca aleile din parcuri vor fi realizate din nisip. "Pentru construirea unui parc de cartier este necesara suma de 300.000-500.000 de lei. Din Fondul pentru Mediu se pot realiza parcuri in 50 de localitati. Avand in vedere faptul ca in Suedia exista 83 de metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor, in Polonia sunt 32 de metri patrati, in timp ce in Romania media este de 10 metri patrati, intentionam schimbarea rapida a acestei situatii", a explicat Attila Korodi. In Bucuresti, suprafata verde pe cap de locuitor este de 3 metri patrati.


RestrictiiDin cauza coborarii nivelului panzei freatice, in zonele care se alimenteaza din subteran pot fi impuse restrictii la apa in luna iulie. Aceste localitati provin in mare parte din mediul rural, iar MMDD a solicitat prefectilor sa informeze autoritatile locale asupra planului de restrictii care se impune in astfel de conditii. "Orasele nu vor avea probleme cu apa, deoarece lacurile de acumulare sunt pline in proportie de aproximativ 80%, avand un volum total de 1,9 miliarde de metri cubi. Singurele restrictii care se pot impune vor viza localitatile care se alimenteaza din subteran", a declarat Lucia Varga. Mai mult, reprezentantii Autoritatii Nationale Apele Romane si cei ai Hidroelectrica vor discuta asupra posibilitatii de a impune restrictii pentru consumul de apa in productia de energie si directionarea apei catre consumul populatiei si agricultura.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.