Curtea Constitutionala precizeaza ca alegerea presedintelui Curtii se face in termen de cinci zile de la innoirea componentei Curtii, potrivit articolului 7, alineat 1 din Legea 47/1992 republicata. Cum innoirea componentei Curtii Constitutionale nu
Curtea Constitutionala precizeaza ca alegerea presedintelui Curtii se face in termen de cinci zile de la innoirea componentei Curtii, potrivit articolului 7, alineat 1 din Legea 47/1992 republicata. Cum innoirea componentei Curtii Constitutionale nu a avut loc, mandatul presedintelui este prelungit de drept pana la data alegerii unui nou presedinte de catre Curte, in noua sa componenta, se afirma intr-un comunicat, preluat de Rompres.

Precizarile Curtii Constitutionale vin ca urmare a faptului ca Asociatia 21 Decembrie 1989 a depus, astazi, un denunt penal in atentia procurorului general, prin care il acuza pe presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, de savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale. Presedintele asociatiei, Teodor Maries, a sustinut ca presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a fost ales in aceasta functie pe 8 iunie 2004, pentru o perioada de trei ani, astfel incat la data de 20 iunie 2007 (n.r. - cand Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate privind articolul 3 aliniatul 2 din Legea 356/2006 de modificare si completare a Codului de procedura penala), el nu ar mai fi avut dreptul de a prezida sedinte ale Curtii.

In mod exceptional in acest an, Curtea Constitutionala nu isi va reinnoi componenta judecatorilor in luna iunie, ci pe 13 iulie, cand expira mandatele de 9 ani ale celor trei judecatori care au fost numiti in 1998. Judecatorii au depus juramantul pe 13 iulie 1998, dupa care si-au inceput exercitarea functiei de judecator la Curtea Constitutionala, potrivit articolului 63, alineat 2 din legea 47/1992. Astfel, intrucat mandatul unui judecator al Curtii Constitutionale este de 9 ani - mandat constitutional cu o durata stabilita prin articolul 142, alineat 2 din legea fundamentala -, mandatul inceput pe 13 iulie 1998 expira pe 13 iulie 2007.

Cei trei judecatori numiti la Curtea Constitutionala - Augustin Zegrean, Valentin Zoltan Puskas si Tudorel Toader - urmeaza sa isi inceapa mandatul pe 13 iulie, din momentul in care vor depune juramantul in fata presedintelui Romaniei si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.