Curtea suprema libiana a inceput ieri examinarea ultimului recurs in cazul celor cinci infirmiere bulgare si al medicului palestinian condamnati la moarte pentru infectarea cu virusul HIV a 438 de copii libieni.

Procesul celor sase - infir
Curtea suprema libiana a inceput ieri examinarea ultimului recurs in cazul celor cinci infirmiere bulgare si al medicului palestinian condamnati la moarte pentru infectarea cu virusul HIV a 438 de copii libieni.

Procesul celor sase - infirmierele bulgare Kristiana Valceva, Nassia Nenova, Valia Cerveniacika, Valentina Siropoulo si Snejana Dimitrova si medicul palestinian Achraf Joumaa Hajouj - a inceput ieri, la ora 10.00 a.m., ora locala.
Jurnalistii au putut urmari procesul transmis prin televiziune cu circuit inchis, dintr-o sala alaturata, dar fara a-i vedea pe acuzati, ci doar pe cei patru judecatori.
Soarta celor sase depinde mai putin de eforturile avocatilor si ale expertilor chemati sa depuna marturie in sprijinul lor, printre care se numara si unul din coautorii descoperirii virusului HIV, Luc Montagnier, si mai mult de tratativele dintre Uniunea Europeana si Libia.
Comunitatea internationala s-a mobilizat in sprijinul infirmierelor bulgare si al medicului palestinian, presedintele SUA, George W. Bush, declarand recent ca "sustine puternic" eliberarea lor.
Surse apropiate cazului au declarat pentru AFP ca instanta suprema va confirma condamnarea la moarte. Emisari ai UE duc insa tratative cu familiile copiilor, in vederea stabilirii unor compensatii financiare, iar un acord ar permite comutarea pedepsei capitale in termene de inchisoare, care ar putea fi executate in Bulgaria, intrucat aceasta tara are un acord de extradare cu Libia. Medicului palestinian Achraf Joumaa Hajouj i-a fost acordata marti cetatenia bulgara, pentru a beneficia de acelasi tratament cu cele cinci infirmiere.
"Primul pas este un compromis cu familiile (copiilor infectati) pentru a fi posibil ca pedeapsa cu moartea sa nu fie aplicata", a explicat pentru AFP fiul liderului libian, Muamar Al Gaddafi.

Cronologie
>> Opt ani de cosmar

16 febr. 1999: Tripoli anunta arestarea mai multor infirmiere bulgare angajate la spitalul din Benghazi
7 febr. 2000: Deschiderea procesului
6 iun. 2001: Este ceruta condamnarea la moarte a acuzatilor, care au pledat nevinovat
6 mai 2004: Cei sase sunt condamnati la moarte si fac apel
7 iun. 2005: Achitarea celor zece ofiteri libieni acuzati de torturarea inculpatilor
23 dec. 2005: Acord Tripoli-Sofia pentru crearea unui fond de compensare international in beneficiul copiilor libieni infectati cu HIV
25 dec. 2005: Curtea suprema accepta recursul celor sase
11 mai 2006: Deschiderea noului proces
12 sept. 2006: Familiile copiilor cer 15 milioane de dolari pentru fiecare
19 dec. 2006: Se confirma pedeapsa capitala
17 febr. 2007: Ultimul apel al acuzatilor
10-11 iun. 2007: Negocieri intre emisari europeni si diplomati libieni


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.