Preturile gazelor naturale si energiei electrice platite de populatie vor fi mentinute, in trimestrul al treilea, la nivelurile actuale, insa ar putea fi majorate pana la sfarsitul anului, au anuntat miercuri reprezentantii Autoritatii Nationale de R
Preturile gazelor naturale si energiei electrice platite de populatie vor fi mentinute, in trimestrul al treilea, la nivelurile actuale, insa ar putea fi majorate pana la sfarsitul anului, au anuntat miercuri reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 mc pe an (categoria B1) sunt de 881,75 RON/1000 mc (fara TVA) in cazul Distrigaz Sud Bucuresti, respectiv 874,52 RON/1000 mc (fara TVA) in cazul EON GAZ Romania.
Reprezentantii ANRE mai spun ca mentinerea pretului gazelor naturale la consumator in trimestrul al treilea este posibila in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat si amestecul de gaze naturale din intern si din import are o structura favorabila, determinata de o cerere mai redusa in perioada verii, respectiv un import mai scazut. In aceste conditii, programul privind alinierea pretului productiei interne este continuat fara afectarea pretului gazelor naturale la consumator, evolutiile anterior amintite stopand cresterea estimata initial pentru 1 iulie 2007, conform prognozelor de la inceputul anului.
In contextul in care evolutiile unor elemente de calcul al pretului gazelor naturale vor fi nefavorabile, ANRE avertizeaza ca este posibil ca preturile finale reglementate pentru consumatorii casnici sa fie ajustate pe parcursul anului.
In ceea ce priveste energia electrica, pana in prezent, din analiza datelor colectate de autoritate, desi sunt inregistrate unele cresteri ale costurilor de exploatare, reiese ca nu sunt intrunite conditiile necesare pentru cresterea preturilor la consumatorii finali captivi. Avand insa in vedere prognozele meteorologice extrem de pesimiste, o ajustare a preturilor la energia electrica pe parcursul acestui an nu este exclusa. Aceasta ajustare poate avea loc numai dupa verificarea conditiilor concrete de exploatare a unitatilor din sistemul electroenergetic si a regimului hidrologic care se va inregistra in aceasta vara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.