Cele mai importante dosare in care sunt cercetati militari, ale Mineridei din iunie 1990 si Revolutiei, vor fi instrumentate de procurori civili. Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot ancheta cauze in care sunt implicati s
Cele mai importante dosare in care sunt cercetati militari, ale Mineridei din iunie 1990 si Revolutiei, vor fi instrumentate de procurori civili. Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot ancheta cauze in care sunt implicati si civili.

Decizia de ieri a Curtii Constitutionale, privitoare la un articol din legea care a adus modificari Codului de procedura penala, in sensul ca se lasa, tranzitoriu, dreptul instantelor militare de a se ocupa pana la capat de dosarele aflate pe rol, bulverseaza Parchetele Militare. Astfel, Curtea Constitutionala a decis ca acest aliniat din lege este NECONSTITUTIONAL. Fiind declarat neconstitutional, efectul se va vedea in primul rand pe dosarele Revolutiei si Mineriadei, care se vor duce catre instantele, parchetele si instantele civile. Apoi, efectele se vor vedea si la dosarele cu civili din cadrul Sectiei Militare a Directiei Nationale Anticoruptie. De acum incolo, nu ne trebuie decat timp, rabdare si tutun. Numai citirea tuturor volumelor dintr-o cauza tip „Revolutia din decembrie '89“ ar putea dura doi ani!

Membrii Curtii Constitutionale s-au aratat indignati de reactia unor revolutionari, caracterizand demersul acestora drept „terorism juridic“. Curtea considera ca demersurile acestora, din ultimele zile, „sunt fara precedent in istoria de 15 ani“ a acestei instante si socoteste actiunea acestora drept „ilegitima“. In comunicatul transmis agentiei NewsIn, Curtea arata ca presiunile asupra acestei institutii au constat in doua somatii trimise, in numele unor organizatii de revolutionari, de presedintele Asociatiei „21 Decembrie '89“, Teodor Maries, Sorin Iliesiu, (vicepresedinte al Aliantei Civice, si Antonie Popescu, avocat si membru senior al Ligii Studentilor. Curtea considera ca semnatarii au somat institutia si au incercat sa influenteze alte autoritati publice, pentru a se fi luat decizia dorita de ei intr-o cauza care nu le apartine si care se afla pe rolul Curtii de la finele lui 2006, fiind vorba de un dosar privitor la un furt din conductele petroliere in care sunt implicati si militari, si civili. Revolutionarii au solicitat Curtii Constitutionale ca decizia sa lase dreptul parchetelor militare de a se ocupa in continuare de dosare cu militari si civili pana la definitivarea cercetarilor. Scrisoarea a fost trimisa de reprezentantii revolutionarilor presedintelui Romaniei, presedintelui Comisiei Europene, presedintelui Parlamentului European si vicepresedintelui Comisiei Europene.

'Somatiile>> lui Maries aveau cauza, dar nu au produs efecte!

In cea de-a doua somatie adresata plenului Curtii Constitutionale, Teodor Maries ii „someaza“ pe judecatorii Curtii Constitutionale sa decida „in favoarea ADEV~RULUI - ACUM!“, referindu-se la finalizarea cercetarilor in dosarele Revolutiei si Mineriadei.

„Aceste somatii reprezinta o grava atingere adusa justitiei constitutionale din Romania, un mod nepermis de presiune asupra Curtii si o regretabila incalcare a dispozitiilor legale privitoare la rolul si menirea organizatiilor apartinand societatii civile in raporturile lor cu justitia romana si Curtea Constitutionala“, se arata in comunicatul Curtii.
Curtea considera ca acest tip de „somatie“ constituie „o ingerinta nepermisa in activitatea instantei de contencios constitutional, de natura sa submineze autoritatea acestei institutii“ si arata ca aceste „amenintari“ sunt inacceptabile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.