Fondurile de pensii facultative vor avea posibilitatea sa-si diversifice portofoliul de investitii prin instrumente ale pietei monetare si titluri de stat peste nivelul actual stabilit de legislatie, respectiv peste 20 si 70%, pentru o perioada de ce
Fondurile de pensii facultative vor avea posibilitatea sa-si diversifice portofoliul de investitii prin instrumente ale pietei monetare si titluri de stat peste nivelul actual stabilit de legislatie, respectiv peste 20 si 70%, pentru o perioada de cel mult un an de la data autorizarii fondului. Prevederea este inclusa intr-un proiect de norma elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Proiectul se refera la modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative si modifica prevederile Legii privind pensiile facultative referitoare la politica de investitii a administratorului. Astfel, administratorii vor putea sa aloce mai mult de 20%, respectiv 70% din sumele atrase de la contributori in instrumente ale pietei monetare si titluri de stat, pana la atingerea valorii de un milion de lei active nete administrate, pentru o perioada de maximum un an de la data autorizarii fondului de pensii facultative.
Potrivit legii mentionate, administratorul poate sa aloce sumele atrase in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca, persoana juridica romana, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze in Romania si care nu se afla sub supraveghere sau administrare speciala, fara sa depaseasca insa 20% din valoarea totala a activelor. De asemenea, administratorul poate investi in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, de state membre ale UE sau apartinand Spatiului Economic European, in limita a 70% din active.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.