Conflictul dintre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), actualul administrator al Stadionului National din cadrul Complexului National Sportiv Bucuresti (CNSB) "Lia Manoliu", si SC Faur SA, care a revendicat in instanta la inceputul anului o mare pa
Conflictul dintre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), actualul administrator al Stadionului National din cadrul Complexului National Sportiv Bucuresti (CNSB) "Lia Manoliu", si SC Faur SA, care a revendicat in instanta la inceputul anului o mare parte din terenul pe care se afla CNSB, afecteaza direct patru federatii: fotbal, atletism, culturism si aeronautica.

pmb a promis ca va construi in peri-metrul CNSB doua stadioane moderne, angajament pe care nu il va putea duce insa la bun sfarsit pana cand litigiul cu Faur nu va fi solutionat definitiv si irevocabil de instantele judecatoresti.
"Lantul slabiciunilor" porneste de la intentia PMB de a demola actualul Stadion National si de a construi altele doua, ultramoderne: unul exclusiv de fotbal in locul stadionului existent, care sa poata gazdui o finala a Cupei UEFA, si altul doar pentru atletism. Pentru a putea construi noul stadion de atletism ar trebui insa demolate turnul de parasutism si sala de antrenamente, unde se pregatesc atat parasutistii sportivi, cat si componentii lotului de culturism.

Situatie juridica nedefinita
Planurile primarului general Adriean Videanu privind obiectivele sportive de care aminteam mai sus sunt extrem de indraznete dar, din nefericire, fara nici o baza reala. Licitatia pentru proiectarea si executarea stadionului de fotbal s-a finalizat si exista chiar o firma castigatoare, dar tot proiectul a fost blocat din cauza procesului existent pe rol cu SC Faur. Mai exact, SC Faur, in calitate de succesoare universala a Societatii Anonime Romane Malaxa, a revendicat 51.239 mp din cadrul CNSB "Lia Manoliu". Potrivit documentelor detinute de ANS, doar un colt din viitorul stadion se afla in perimetrul revendicat. Indiferent insa de dimensiunea suprafetei in litigiu, toate lucrarile vor fi blocate pana la obtinerea unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile vizavi de limitele proprietatii fiecareia dintre partile implicate in litigiu. Primul pas in acest sens va fi efectuarea unei expertize topo-judiciare, dar pana la solutionarea conflictului este insa cale lunga.
Pe de alta parte, nu exista nici o cerere oficiala de preluare in administratie a terenului unde Videanu a spus ca intentioneaza sa construiasca stadionul de atletism (in zona turnului de parasutism din cadrul CNSB). O astfel de punere in posesie nu se poate realiza decat printr-o hotarare de guvern emisa la cererea Agentiei Nationale pentru Sport, actuala proprietara a terenului in speta, cerere care, cel putin momentan, nu exista. Se pare ca o atare solicitare nici nu va exista pana cand nu se va stabili situatia juridica a terenului pe care este construit Stadionul National.
Intentiile primarului Videanu, care se dovedesc astfel fanteziste, au incurcat fotbalul, parasutismul sportiv, culturismul si atletismul.

Turnul de parasutism, in cercul vicios
"Victime" indirecte ale revendicarilor imobiliare, parasutistii sportivi nu mai pot folosi turnul din incinta Complexului "Lia Manoliu" de anul trecut. Potrivit declaratiilor lui Constantin Voicu, directorul general al Aeroclubului Roman, in administrarea caruia se afla turnul in momentul de fata, ultimele salturi, de initiere, s-au efectuat in septembrie 2006. "In februarie (n.r. - anul curent) ni s-a solicitat oficial sa cedam spatiul pe care se afla turnul si sala de antrenamente aflata la aproximativ o suta de metri de acesta, pentru ca se doreste inceperea constructiei unui stadion de atletism. Noi nu ne putem opune acestei decizii a Primariei, pentru ca suntem doar administratori, dar am cerut ca, in schimb, sa ni se aloce fonduri pentru constructia unui tunel aerodinamic pentru parasutism si a unei sali moderne de pregatire fizica in perimetrul aerodromului de la Clinceni, unde ne desfasuram cea mai mare parte a activitatii", a explicat Constantin Voicu. Din februarie, insa, situatia a ramas "in aer". Fara sa primeasca nici o veste de la Primarie, aeroclubul nu a trecut la efectuarea micilor reparatii necesare pentru obtinerea licentei de functionare, care se elibereaza in fiecare an, asa ca turnul de parasutism din cadrul CNSB este momentan inutilizabil si nici nu sunt sanse sa reintre in circuit prea curand. "Dispunem de fonduri pentru expertiza tehnica, dar nu ne permitem sa pierdem cateva mii de euro, cat ar costa o astfel de expertiza, pentru ca la cateva luni sa trebuiasca sa plecam", a marturisit directorul aeroclubului.

In stand-by pe termen nelimitat
Din pacate, toti cei implicati, direct sau indirect, in conflictul PMB-Faur vor avea de asteptat pe termen nelimitat. De obicei, astfel de litigii avand la mijloc revendicari imobiliare dureaza ani buni, si este greu de presupus ca PMB va putea face vreo "miscare" pana cand situatia juridica a terenului pe care doreste sa construiasca noul stadion de fotbal nu va fi solutionata. In momentul de fata, procesul intentat de SC Faur SA se afla in stadiul de fond si nu au avut loc decat doua infatisari. Urmatorul termen este in septembrie!

CULTURIsTII, LOVITI DE RECUL
In situatie critica se afla si componentii lotului national de culturism, care de noua ani se pregatesc in sala de antrenamente a aeroclubului, iar in loc de chirie nu au platit nimic altceva decat intretinerea incintei. De cand a fost lansat zvonul ca sala va fi demolata, FR de Culturism nu a mai putut face nici un fel de renovari, iar conditiile de pregatire au devenit din ce in ce mai precare. "Iarna ne incalzim cu aeroterme, iar lumina este foarte slaba. Cu bugetul pe care il primim de la stat nu ne permitem insa chiriile care se cer in momentul de fata la o sala de sport pentru practicarea culturismului de performanta. Nu stiu ce o sa facem daca vom fi nevoiti sa plecam de aici", a spus Dan Enuta, antrenorul coordonator al nationalei de culturism. Partea buna in privinta culturistilor este ca, desi din cauza situatiei incerte a salii nu pot face momentan renovari, de bine, de rau isi pot continua activitatea pana la definitivarea situatiei salii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.