Sefii de stat din Uniunea Europeana se reunesc astazi si måine la Consiliul European de la Bruxelles pentru discutii privind Tratatul Constitutional european. Sistemul de adoptare a deciziilor, rolul parlamentelor nationale, politica externa c
Sefii de stat din Uniunea Europeana se reunesc astazi si måine la Consiliul European de la Bruxelles pentru discutii privind Tratatul Constitutional european. Sistemul de adoptare a deciziilor, rolul parlamentelor nationale, politica externa comuna, insemnele UE sunt doar cåteva aspecte asupra carora exista divergente. Romånia si celelalte state nou-aderate au fost avertizate sa nu complice lucrurile. Pozitia Bucurestiului este prinsa intre neintelegerile dintre Guvern si Presedintie. Ministrul de externe Adrian Cioroianu a precizat ca simbolurile Uniunii Europene, precum steagul si imnul, nu trebuie scoase din textul viitorului tratat.

Romånia va fi reprezentata la Consiliul European de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popsecu Tariceanu. In ciuda asigurarilor date de Departamentul pentru Afaceri Europene, neintelegerile dintre cei doi nu vor fi lasate deoparte nici la Bruxelles. Premierul Tariceanu nu s-a mai prezentat, ieri, la Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului, careia urma sa-i prezinte pozitiile ce vor fi sustinute de Romania la Bruxelles. El a anuntat presa ca intalnirea a fost reprogramata la cererea comisiei, fapt negat de membrii acesteia. Deputatul PSD Vasile Puscas a declarat ca amanarea prezentei premierului e o dovada ca guvernul imprevizeaza din nou in privinta politicilor europene. Atitudinea Romaniei fata de Tratatul european a fost discutata, ieri, de presedintele Traian Basescu la intalnirea cu ambasadorii UE la Bucuresti.

Polonezii, redusi la tacere
Polonia a fost avertizata discret ca ar putea pierde fonduri comunitare si nu ar mai beneficia de solidaritatea statelor membre UE in cazul in care blocheaza discutiile privind noul tratat. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca este in interesul noilor statelor membre UE, inclusiv Polonia, sa demonstreze ca recentul val de extindere a blocului comunitar nu impiedica UE sa adopte decizii majore. Varsovia se opune sistemului de vot pe care-l considera favorabil statelor mari, mai ales Germaniei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.