Comisia Europeana a avertizat Polonia ca va pierde din fonduri si sprijin daca va bloca un acord privind reforma institutiilor europene la summit-ul Uniunii Europene care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, relateaza Rompres. Pre
Comisia Europeana a avertizat Polonia ca va pierde din fonduri si sprijin daca va bloca un acord privind reforma institutiilor europene la summit-ul Uniunii Europene care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, relateaza Rompres. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat ca noile state membre din centrul si estul Europei, care au aderat la UE in 2004 si in acest an, trebuie sa demonstreze ca Uniunea Europeana cu 27 de membri este capabila sa ia decizii dificile. ''Cred ca ar fi in interesul lor sa arate ca aderarea lor la UE nu face viata Uniunii mai dificila'', a declarat Durao Barroso marti seara la Bruxelles, cu doua zile inainte de un summit crucial privind tratatul care trebuie sa inlocuiasca defuncta Constitutie a UE.
Legat de agenda internationala, Consiliul European urmeaza sa examineze Strategia Uniunii Europene pentru Asia Centrala si un set consistent de propuneri ale presedintiei germane privind consolidarea Politicii Europene de Vecinatate, cu un capitol dedicat <<sinergiei>> la Marea Neagra - initiativa in promovarea careia Romania a avut un rol important.
Polonia neinduplecata
Varsovia a cerut o schimbare a sistemului de vot avand drept scop de a facilita luarea deciziilor intr-o Uniune extinsa, estimand ca noul sistem le-ar da unor state mari, precum Germania, prea multa putere, in defavoarea Poloniei. Dar premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a afirmat ca tara sa doreste doar un tratament egal, plangandu-se de faptul ca presedintia germana a UE a luat in considerare preocuparile tuturor celorlalte state, dar nu si pe cele ale Poloniei. ''Pozitia Poloniei va fi aparata dur. Nu exista un plan B'', a declarat el in cadrul unei conferinte de presa. Ulterior, intr-un interviu la televiziunea publica, premierul polonez a afirmat ca fratele sau, presedintele Lech Kaczynski, va reprezenta cel mai probabil Polonia la summit-ul UE. ''Am convenit ca, daca va fi intr-adevar rau si va trebui sa recurgem la veto, eu as face-o. Dar credem acum ca este posibil un acord, si asa crede si presedintele'', a conchis seful executivului de la Varsovia.
Chestiunea inchisorilor CIA
In timp ce sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se pregatesc sa se intruneasca la Bruxelles pentru a dezbate reforma tratatului constitutional, Amnesty International cere din nou Uniunii sa raspunda gravelor acuzatii de complicitate la activitati ilegale care au fost formulate impotriva mai multor state membre in contextul luptei impotriva terorismului, informeaza Rompres. "In momentul in care incearca sa traseze viitorul UE, liderii Uniunii nu pot neglija acest subiect fundamental care, inainte de toate, pune sub semnul intrebarii credibilitatea organizatiei. Astazi, cand UE critica abuzurile comise in Rusia sau in China impotriva drepturilor omului, i se aminteste complicitatea europeana la predarile CIA", a afirmat Dick Oosting, director al Biroului Amnesty International pe langa UE.
Compromis de la Praga
Vicepremierul ceh pentru Afaceri Europene, Alexandr Vondra, a propus ieri Poloniei, un compromis in privinta sistemului de vot cu dubla majoritate din cadrul UE, in speranta ca Varsovia va accepta acordul privind un nou tratat in locul Constitutiei intrate in impas, transmite Mediafax. Un colaborator al premierului polonez a confirmat vizita lui Vondra la Varsovia pentru o discutie in legatura cu sistemul de vot.
Constitutia europeana prevede ca majoritatea va fi atinsa in conditiile in care sunt cumulate 55 la suta dintre state si 65 la suta din populatia Uniunii, iar Vondra a propus un sistem potrivit caruia majoritatea va fi cuprinsa intre 55-62 la suta, potrivit unui oficial european care a dorit sa-si pastreze anonimatul. O alta modificare propusa de Vondra se refera la cresterea de la patru la cinci a numarului statelor necesare pentru formarea minoritatii de blocaj, a mai afirmat sursa citata, care a precizat ca un astfel de compromis "ar putea fi acceptabil" pentru presedintia germana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.