Hobby. Brasoveanul Dumitru Vasi-Soimosanu se simte bine printre cruci Dupa ce a petrecut, in 1954, o noapte interesanta intr-un cimitir din Timisoara, pe cand avea numai 14 ani, brasoveanul Dumitru Vasi-Soimosanu a prins drag de cruci. In numeroasel
Hobby. Brasoveanul Dumitru Vasi-Soimosanu se simte bine printre cruci Dupa ce a petrecut, in 1954, o noapte interesanta intr-un cimitir din Timisoara, pe cand avea numai 14 ani, brasoveanul Dumitru Vasi-Soimosanu a prins drag de cruci. In numeroasele sale plimbari prin cimitire a copiat texte si a fotografiat monumente funerare, strangand mii de epitafuri. Din pacate, nu a reusit sa le publice, majoritatea manuscriselor fiindu-i confiscata de doua ori de fosta Securitate - in 1967, la editura Meridiane, cand pregatise o sacosa cu "Istoria cimitirelor din Romania", iar a doua oara, in 1982. Dumitru Vasi-Soimosanu considera ca in tara exista cel putin 27 de cimitire care ar trebui considerate muzee nationale, datorita valorii monumentelor funerare, a personalitatilor inmormantate si a epitafurilor deosebite. Pentru a-si explica pasiunea, brasoveanul spune ca astfel ne putem cunoaste mai bine istoria, acolo unde nu a fost cenzurata. "In multe cazuri, comunistii au taiat cu dalta referirile la Dumnezeu si familia regala, pentru ca apoi, dupa Revolutie, simbolurile comuniste de pe morminte, ca secera si ciocanul sau steaua ruseasca, sa fie inlocuite de cruci", explica specialistul. Brasoveanul crede ca cele mai ingrijite cimitire din tara sunt cel sasesc din Cisnadie, care arata ca un parc, si Micul Panteon de la Lugoj.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.