Inlocuirea directorului Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) s-a lasat cu scandal, acesta nevrand sa paraseasca postul, iar reprezentantii statului incercand, sub ocrotirea jandarmilor, sa-si impuna punctul de vedere. Disputele intre
Inlocuirea directorului Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) s-a lasat cu scandal, acesta nevrand sa paraseasca postul, iar reprezentantii statului incercand, sub ocrotirea jandarmilor, sa-si impuna punctul de vedere. Disputele intre fostul director SNIF si reprezentantii statului se refera la actele legale prin care se poate realiza destituirea sefului SNIF.
Pe de o parte, Luigi Berghes, fostul director SNIF, a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca el a fost numit in functie printr-un ordin ministerial si vrea tot un astfel de act pentru destituire. El considera ca aceasta schimbare este determinata de faptul ca a sesizat deturnarea unor "sume uriase" in cadrul Ministerului Agriculturii. Berghes a acuzat personal pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ca "a patronat hotii in minister". Berghes a dat ca exemplu lucrarile de refacere a unor diguri, in 2006, dupa inundatii, pentru care nu s-a aplicat Legea achizitiilor publice, asa cum a constatat si Corpul de Control al Guvernului. Berghes sustine ca, de fapt, principalul motiv este potentialul imobiliar al activelor SNIF. El a precizat ca inainte de reevaluarea patrimoniului, capitalul social era de aproximativ 4 milioane de dolari ca acum sa ajunga la 100 milioane.
De fapt, destituirea lui Berghes se incurca in acte normative. Printr-un sir de acte normative SNIF ajunge sa fie "tutelata" de Agentia Domeniilor Statului (ADS), care exercita drepturile de proprietar in numele statului. Actul normativ a inceput sa produca efecte din vara lui 2006, dar pana acum nu a fost luata in seama. Pe de alta parte, Daniel Dragan, seful ADS, a declarat ca inlocuirea lui Berghes a fost determinata de faptul ca, in ultimul an, SNIF a beneficiat de o perioada de gratie la plata datoriilor, dar acestea au crescut de la 200 miliarde de lei la 374 miliarde de lei.
Ministrul Remes nu a vrut sa comenteze acuzatiile lui Berghes, afirmand ca nu este obligat sa se justifice decat in fata superiorilor si a legii. El nu a vrut sa faca nici un fel de precizari cu privire la cheltuirea banilor publici invocati de Berghes. In cele din urma, Berghes a declarat ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Agriculturii si a altor persoane, in legatura cu implicarea ADS in conducerea SNIF, iar seful ADS a precizat ca va apela la justitie, astazi, pentru a obtine un ordin judecatoresc de evacuare a fostului director general al SNIF, intrucat acesta refuza sa paraseasca functia. De altfel, ieri, seful ADS a apelat la jandarmi ca sa puna in aplicare decizia de revocare din functie a directorului SNIF, dar fara nici un folos. Nu s-au inregistrat violente.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.