Intelectualul polonez Adam Michnik arata ca Polonia a intrat, o data cu adoptarea noii legi a lustratiei, sub zodia invidiei, a intrigilor, a lacomiei, a suspiciunilor si a dorintei de revansa.  

Adam Michnik, una dintre cele ma
Intelectualul polonez Adam Michnik arata ca Polonia a intrat, o data cu adoptarea noii legi a lustratiei, sub zodia invidiei, a intrigilor, a lacomiei, a suspiciunilor si a dorintei de revansa.  

Adam Michnik, una dintre cele mai respectate voci din estul Europei, critica intr-un editorial publicat in The New York Reviews of Books legea lustratiei adoptata de partidul fratilor Kaczynski, care ocupa functiile de presedinte si de premier in Polonia. Legea risca sa arunce anatema asupra unor persoane care nu au avut nici o legatura cu sistemul represiv comunist. Michnik considera ca exemplul europarlamentarului polonez Bronislaw Geremek este edificator pentru modul in care functioneaza legea. Guvernul polonez a incercat sa forteze demisia lui Geremek din Parlamentul European pe motiv ca fostul membru al Solidaritatii poloneze nu a semnat o declaratie in care sa arate ca nu a fost agent al politiei secrete in anii comunismului. Michnik est contrariat de pozitia autoritatilor de la Varsovia, cu atat mai mult cu cat Geremek a fost arestat politic in timpul regimului comunist si este cunoscut ca unul dintre cei mai duri opozanti ai regimului opresiv al generalului Jaruzelski.

LUSTRATIE HARD. Legea lustratiei obliga orice polonez nascut inainte de august 1972, si care in prezent lucreaza fie in sectorul de stat, fie in cel public, sa semneze o declaratie prin care sa arate ca nu a fost agent al politiei secrete comuniste. Cei care asemeni lui Geremek, au refuzat risca sa fie dati afara de la locul de munca, daca acesta este unul public. Mai multi parlamentari europeni au numit actiunile guvernului polonez impotriva lui Geremek "o vanatoare de vrajitoare". Geremek insusi a denuntat noua lege a lustratiei drept un atentat la libertatile civile. Premierul Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat pe Geremek ca "afecteaza imaginea tarii" si ca "provoaca o problema antipoloneza". "Exact aceleasi acuzatii i-au fost aduse lui Geremek de liderii Partidului Comunist, a caror conducere o critica", arata Michnik.

Curtea Constitutionala a decis la 11 mai ca multe dintre prevederile legii lustratiei sunt neconstitutionale. "Lustratia nu poate fi folosita pentru a pedepsi oamenii, sub forma unei revanse. Un oficial ales nu isi poate pierde mandatul pentru ca a refuzat sa semneze o declaratie", sustine Curtea Constitutionala.

DOUA POLONII. "Majoritatea revolutiilor cunosc doua faze: in prima are loc o lupta pentru libertate, iar ulterior pentru putere. Prima faza are o influenta pozitiva asupra spiritului oamenilor si scoate la iveala ce este mai bun in ei. A doua faza scoate la iveala tot ce este mai rau: invidia, intriga, lacomia, suspiciunile si dorinta de revansa", noteaza Michnik. Intelectualul polonez arata ca Solidaritatea a adoptat o filozofie a reconcilierii mai degraba decat a revansei. "Solidaritatea a imbratisat imaginea unei Polonii in care sa aiba loc toata lumea", arata Michnik. "Astazi se confrunta doua Polonii. O Polonie a suspiciunilor, a fricii si a revansei se lupta cu o Polonie a sperantei, a curajului si a dialogului. A doua Polonie, din care fac parte Ioan Paul al II-lea, Czeslaw Milosz si toti prietenii mei din inchisorile comuniste, trebuie sa invinga", concluzioneaza Michnik.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.