De ce BasarabiaCaravana Jurnalul National a plecat la drum, pentru al patrulea an consecutiv. Descoperirea Romaniei continua. De asta data iti aratam Romania de acolo de unde ea se vede prea putin.


Traseul caravanei sare din granitel
De ce BasarabiaCaravana Jurnalul National a plecat la drum, pentru al patrulea an consecutiv. Descoperirea Romaniei continua. De asta data iti aratam Romania de acolo de unde ea se vede prea putin.


Traseul caravanei sare din granitele administrative ale tarii si acopera un colt de lume mare cat vreo opt judete, in care inima romaneasca bate de multe secole, dar nu prea o mai auzim. Ori o auzim, dar nu ne e la indemana sa o ascultam. Noi socotim acum ca se cade sa plecam urechea si la bataile inimii care palpaie in Basarabia.


DE CE BASARABIA? Pentru ca avem tinere de minte. Va vom purta putintel inapoi in timp, sa ne aducem aminte de istoria comuna a romanilor de dincoace si de dincolo, traita impreuna sau separat, asa cum a fost sa fie. O sa ne aducem aminte ca din 1812 Moldova n-a mai fost intreaga si o jumatate din ea a fost provincie tarista pana cand Romania a crescut mare, invingatoare in primul razboi mondial. Aproape un sfert de veac de prosperitate interbelica a fost strivit sub talpa stalinista in vara lui 1940, peste doar un an - azi se implinesc 66 de ani - romanii treceau iarasi Prutul la fratii lor. Din vara lui 1944, teritoriul ocupat de rusi avea sa devina Republica Socialista Moldoveneasca pana in 1990. Proaspatul stat suveran avea sa cunoasca in 1992 razboiul civil, ale carui rani sunt si astazi deschise pe Nistru.


Acestea sunt reperele temporale majore inlauntrul carora furtunile au bantuit Basarabia de la rasarit la apus si de la miazanoapte la miazazi. Fara povestea deloc romantica a acestui colt de lume, ca altfel nici nu pot sa-i zic, istoria noastra e saraca si mincinoasa. De aceea nu putem nici s-o uitam, nici s-o neglijam. Marturie stau zecile de mii de romani basarabeni refugiati in dreapta Prutului si urmasii lor, care nu au contenit sa priveasca spre caminele parasite in timp de razboi. Si mai stau sutele de mii de tineri basarabeni care privesc cu jind astazi spre Europa care ii asteapta tot la dreapta Prutului. Pentru ei, Europa incepe cu Romania, iar, pentru noi, Europa nu se termina neaparat la granita de est.

Vasazica, basarabenii sunt prea prezenti printre noi ca sa nu ne intereseze, iar pamantul pe care traiesc e mult prea frumos si plin de istorie ca sa nu merite strabatut de caravana noastra.


DE CE ACUM? Pentru ca au trecut 17 ani de la Revolutia noastra sangeroasa si de la revolutia lor de catifea. Timp suficient ca patima, exaltarea, sperantele nerealiste, teama, suspiciunea si toate celelalte sentimente complicate si contradictorii sa se mai domoleasca. Sa faca loc curiozitatii sanatoase, interesului firesc si cat se poate de legitim, dintr-o parte in cealalta. Si unei judecati cu mintea deschisa si zambetul pe buze.
Pentru ca avem pasaport de UE si privim spre Vest cu atat de mare atentie, incat uitam adesea sa ne mai uitam si in jurul nostru. Pentru ca prea multi basarabeni vor acum pasaport romanesc ca sa nu ne intereseze cine sunt ei si ce vor de fapt. Pentru ca de atatea ori elita nascuta intre Prut si Nistru a fost distrusa, smintita, exilata si umilita in ultimii 60 de ani, incat e drept sa ne intrebam ce a mai ramas in loc. Si, daca a ramas, sa o poftim la dialog si sa o recunoastem de sora.


DE CE NOI? Pentru ca suntem Jurnalul National. Pentru ca ne pasa de tot ceea ce inseamna ceva in spatiul spiritual romanesc si ne influenteaza modul de a gandi si de a fi. Ne pasa de tot ceea ce e statornic, valoros si autentic, menirea noastra e sa calatorim si sa descoperim pentru voi tot ce merita sa fie tiparit. Jurnalul National este un ziar care se citeste si apoi se pastreaza la colectie. Iti reda muzica aleasa, uitata in fonoteci. Iti da carte buna si film de calitate. Iti reda Romania pe care n-ai ajuns inca sa o cunosti. Acum iti ofera o calatorie a prieteniei si iubirii de frati, vreme de o luna, in timp si in spatiu, prin Basarabia bunicilor si a zilelor noastre. Noi suntem acum acolo, de unde iti povestim ce vedem. Si iti aratam in imagini ceea ce merita sa vezi si tu.

Socoteste, asadar, daca vrei, ca rostul acestui demers este parte din planul nostru de lunga durata ce poarta numele "Recurs la Romania".

Asadar, de azi inainte o sa cunosti la fel de bine ca noi cine sunt basarabenii, rusii, ucrainenii sau gagauzii care traiesc intre Prut si Nistru, ce politica se face acolo, ce mancare se mananca, ce ziare se citesc si ce carti se scriu, ce afaceri se fac, ce se stie despre Romania si ce se asteapta de la romani. Si dupa ce o sa afli tot ceea ce-ti putem spune noi, ziaristii de la Bucuresti si prietenii nostri din presa de la Chisinau, dupa ce vei fi parcurs intregul traseu al caravanei, de la Balti la Cahul si de la Ungheni la Bender, sa te gandesti cum ti-ar placea sa arate Europa viitorului si pana unde ti-ai dori sa se intinda.

Scriindu-ti aceste ganduri despre rostul nostru aici, la stanga de Prut, ma gandesc ca bunicii mei, Volodea si Nadejdea, cei demult adormiti, se intorc cu mine din pribegie la radacinile lor, ma insotesc si se minuneaza despre ce-a devenit lumea asta de cand ei nu mai sunt pe-aici, pe-aproape.  Puteti comunica instant cu membrii echipei, accesand sectiunea de forum "Caravana Jurnalul National". Trimiteti informatii, opinii, fotografii, la adresa de mail: caravana@jurnalul.ro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.