Presedintele Traian Basescu considera, inaintea summitului de la Bruxelles, ca nu se mai poate vorbi de ajungerea la un acord privind un Tratat Constitutional pentru ca acesta va fi un compromis, un tratat de amendare a trei astfel de documente europ
Presedintele Traian Basescu considera, inaintea summitului de la Bruxelles, ca nu se mai poate vorbi de ajungerea la un acord privind un Tratat Constitutional pentru ca acesta va fi un compromis, un tratat de amendare a trei astfel de documente europene, informeaza Hotnews. Este vorba de Tratatul de constituire a Comunitatii Europene semnat la Roma din 1957, Tratatul de la Maastricht din 1992 si Euratom (Comunitatea Europeana a Energiei Atomice) din 1957.

Seful statului a declarat, inainte plecarii la Bruxelles, ca in locul unui Tratat Constitutional, summitul ar putea stabili existenta unui "tratat de amendare" a celor trei tratate, un compromis pentru ca reforma Uniunii sa poata continua.

Obiectivele Romaniei la Summitul UE de la Bruxelles prezentate de presedinte:

- sustinem necesitatea ca intotdeauna Carta europeana a drepturilor fundamentale sa prevaleze in fata legislatiei interne a fiecarei tari

- sustinem necesitatea ca Uniunea Europeana sa aiba personalitate juridica

- in ceea ce priveste disputa referitoare la rolul Parlamentelor nationale, Romania considera ca fiecare dintre ele trebuie sa aiba un rol foarte important si sa fie consultate de Parlamentul European, iar deciziile lor sa fie luate in seama de PE

- in politica externa si de securitate comuna - sustinem necesitatea unei politici externe unice a UE

- se va discuta si o clauza referitoare la securitatea energetica unde Romania va sustine teza unui sprijin energetic pentru statele aflate in dificultate

- Un punct controversat al noului tratat este viitorul sistem de vot in cadul Uniunii. Presedintele Basescu a explicat ca Romania sustine sa se ramana la numarul de voturi stabilit prin Tratatul Constitutional, astfel exista riscul sa avem mai putine voturi.

(Gemania a propus ca numarul de voturi sa fie repartizat in functie de populatia fiecarei tari, insa ideea este ferm respinsa de Polonia si Cehia. Cele doua state vor un sistem de vot proportional, care ar face mai bine auzita vocea statelor mici).

Obiectivul delegatiei romane este ca tratatul de amendare sa nu afecteze major cele convenite prin Tratatul Constitutional pe care Romania l-a semnat, a adaugat presedintele precizand ca tara noastra isi va negocia exigentele sale.

Romania doreste ajungerea la acest compromis si va face tot posibilul ca sa fie realizat, a mai spus seful statului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.