Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut tarilor membre UE sa evite mentinerea unei "linii dure" in cadrul summitului european privind renegocierea Constitutiei, pentru a evita un esec al unui acord crucial pentru Europa, relateaz
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut tarilor membre UE sa evite mentinerea unei "linii dure" in cadrul summitului european privind renegocierea Constitutiei, pentru a evita un esec al unui acord crucial pentru Europa, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Nu este in interesul niciunui stat membru sa mentina o pozitie dura", a subliniat Barroso, cu doua zile inainte de un summit european foarte important pentru revigorarea Constitutiei, respinsa in 2005 de Franta si Olanda.
"Aparati-va pozitia, insa nu veniti cu <>, <> sau alti termeni care nu sunt cuvintele potrivite pentru o Uniune care se vrea eficienta", a adaugat el, pe fondul amenintarilor Poloniei si Marii Britanii cu blocarea unui acord.
Fara a cita vreun stat, el a invitat tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 (printre care si Polonia) sa fie cooperante.
"Noile state membre au interesul de a arata ca apartenenta lor la Uniunea Europeana nu inrautateste viata Uniunii, ci, dimpotriva, ii ofera un nou suflu", a explicat el.
Barroso, care va participa la negocierile dintre cele 27 de state, a apreciat ca discutiile din cadrul summitului se anunta "dure", insa "contextul" este "in mod clar" propice unui acord.
"Un esec ne-ar incetini activitatea in toate domeniile", a subliniat Barroso. "Mecanismele de coerenta si de solidaritate vor fi slabite de umbra esecului si a neincrederii dintre state membre", a adaugat el.
La randul sau, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, apreciaza ca "este imperativa incheierea unui acord" in cadrul summitului din 21-22 iunie de la Bruxelles, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei. "Stim ca divergentele persista cu o zi inainte de acest summit. Nu este sigur ca se va ajunge la un acord, reticentele anumitor factori sunt inca foarte puternice", a subliniat el. Potrivit purtatorului de cuvant, Sarkozy "considera ca, desi este foarte dificil, este imperativa ajungerea la un acord".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.