Costurile ridicate de acces la bucla locala a Romtelecom si "rezistenta" autoritatii de reglementare la plangerile operatorilor alternativi ii impiedica pe acestia sa obtina profit din furnizarea de conexiuni la Internet in banda larga, a declarat, i
Costurile ridicate de acces la bucla locala a Romtelecom si "rezistenta" autoritatii de reglementare la plangerile operatorilor alternativi ii impiedica pe acestia sa obtina profit din furnizarea de conexiuni la Internet in banda larga, a declarat, ieri, presedintele AOTR, Sorin Ioncu.
"Operatorii alternativi reclama ca diferenta intre preturile pentru conexiuni DSL (banda larga) furnizate de Romtelecom si tarifele stabilite pentru acces total sau acces partajat la bucla locala a operatorului national nu permit acestora sa obtina profit din servicii similare", a afirmat, ieri, seful Asociatiei Operatorilor de Telecomunicatii din Romania (AOTR), la o conferinta organizata de Finmedia.
Prin bucla locala se intelege legatura fizica intre o retea si utilizatorii finali de servicii furnizate de un operator.
Ioncu a spus ca Romtelecom practica un tarif de 59 de euro pentru livrarea unei bucle locale, iar abonamentul lunar se ridica la 4,2 euro/luna pentru acces partajat si la 8,37 euro/luna pentru acces total.
"Romtelecom a introdus si o serie de taxe suplimentare, cum ar fi abonament operare si intretinere cabluri de legatura interna", a afirmat seful AOTR.
Reprezentantii Romtelecom au precizat ca tarifele pentru bucla locala au fost stabilite de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Potrivit lui Ioncu, de la liberalizarea pietei interne de telecomunicatii, in luna ianuarie 2003, mai putin de 1,5% din totalul conexiunilor DSL sunt furnizate de operatorii alternativi prin intermediul accesului neconditionat la bucla locala.
De asemenea, mai putin de 0,1% din totalul legaturilor broadband la Internet sunt realizate prin accesul neconditionat la bucla locala.
"Din septembrie 2004, cand Romtelecom a publicat oferta de referinta privind accesul neconditionat la bucla locala, operatorii alternativi au reusit sa realizeze circa 1.700 de conexiuni la bucla locala a operatorului national de telefonie fixa, cu toate ca au fost semnate 18 acorduri de acces la reteaua Romtelecom", a afirmat Ioncu.
El a mentionat ca operatorii alternativi sunt prezenti doar in circa 100 de puncte de acces (repartitoare) ale Romtelecom, dintr-un total de peste 450.000, amplasate in circa 1.200 de localitati.
"In consecinta, Romtelecom domina piata conexiunilor broadband la Internet prin utilizarea tehnologiilor xDSL, circa aproximativ 9% din numarul total de conexiuni fixe acces dedicat la Internet in banda larga, conform statisticilor autoritatii de reglementare", a spus Ioncu.
O alta problema mentionata de seful AOTR se refera la pozitia Romtelecom in relatia cu operatorii alternativi, care priveste accesul neconditionat la bucla locala mai mult ca pe o amenintare decat ca pe o oportunitate.
Ioncu a propus si cateva solutii pentru rezolvarea accesului operatorilor alternativi la bucla locala a Romtelecom.
"Propunem reducerea tarifelor privind conectarea unei bucle pentru acces total sau partial de la 59 de euro la 29 de euro si cu 50% a abonamentului lunar pentru acces total si acces partajat, la 4,37 euro, respectiv la 2,1 euro", a spus seful AOTR.
De asemenea, el propune eliminarea taxei de dezactivare a accesului la bucla locala, care in prezent se ridica la 18 euro, precum si stabilirea de tarife diferite pentru zona rurala fata de cea urbana, dens populata, unde costul de construire a retelelor locale, cat si cel de operare si mentenanta, sunt mai reduse pentru fiecare bucla.
"Cred ca nu putem atribui intreaga responsabilitate a acestui proces operatorului Romtelecom. Pe de alta parte, trebuie acordata o atentie speciala pentru a ne asigura ca nu sunt distorsionate deciziile de investitii si de business ale nou-intratilor pe piata", a spus Ioncu.
El a atras atentia ca mentinerea ridicata a costurilor pentru accesul neconditionat la bucla locala si a facilitatilor asociate va avea ca efect stoparea intrarii noilor operatori pe piata.
"Rezultatele negative ale acestui proces implica scaderea dezvoltarii noilor tehnologii si a inovatiei in domeniul Internetului de mare viteza", a incheiat Ioncu.
Potrivit datelor ANRCTI, la finele anului 2006, Romania avea peste 1,76 milioane de conexiuni la Internet in banda larga, cu un milion mai multe decat in 2005.
Romtelecom are circa 165.000 de clienti DSL si aproximativ 20.000 de utilizatori ISDN, conform datelor prezentate de operator. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.