Sefii de sectii si directorii a 22 de unitati medicale clujene au fost amendati pentru nerespectarea minimelor masuri de igiena

Bucatarii incorect amenajate, spalatorii neigienice sau pur si simplu lipsa cantitatilor necesare de substante
Sefii de sectii si directorii a 22 de unitati medicale clujene au fost amendati pentru nerespectarea minimelor masuri de igiena

Bucatarii incorect amenajate, spalatorii neigienice sau pur si simplu lipsa cantitatilor necesare de substante pentru efectuarea curateniei in saloane. Asta au descoperit inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica Cluj in spitalele din judet. Cinci dintre sectiile Spitalului de Urgenta Octavian Fodor nu au avut intocmite planurile de supraveghere si control a infectiilor intraspitalicesti, iar 51 dintre cele 57 de sectii verificate nu sunt capabile sa asigure o rezerva de apa potabila in cazul unor calamitati, asa cum prevede legea. Inspectorii au mai constatat ca 32 dintre sectiile medicale nu dispun de generatoare proprii de curent, astfel incat, in cazul unor pene de energie, activitatea chirurgicala este blocata.
"Substantele pentru operatiunile de curatenie si dezinfectie nu sunt asigurate in cantitati suficiente si ritmic la Spitalul Judetean si la Centrul de Diagnostic si Tratament", a declarat Nicolae Deleanu, directorul ASP Cluj. Tot in aceste unitati, inspectorii au stabilit ca starea de curatenie este necorespunzatoare. Mai mult, in unele sectii ale Spitalului TBC ale Spitalului de Copii, dar si ale spitalelor din Mociu, Dej, Gherla, Turda si Huedin nu exista substante pentru spalarea mainilor.
O situatie grava se inregistreaza si la spalatoria Spitalului Judetean, care a fost inchisa de inspectorii ASP timp de cateva zile pentru efectuarea lucrarilor de igienizare.
In urma controalelor efectuate in ultimele saptamani, au fost aplicate managerilor de spitale si sefilor de sectii 22 de amenzi contraventionale in valoare de 17.900 de lei.
"In 80 la suta din cazuri rezolvarea problemelor tine de factorul uman, nu de lipsa fondurilor", a mai spus Nicolae Deleanu.
Toate spitalele, amendate

Toate spitalele din judetul Alba au fost sanctionate contraventional in urma controlului dispus la nivel national de Ministerul Sanatatii Publice. Comisia mixta de control a identificat diverse nereguli, motiv pentru care cele 12 unitati spitalicesti au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 10.000 de lei. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea curateniei la spitalul din Aiud, nerespectarea circuitelor si destinatia de functionare in blocul alimentar, lipsa grupului electrogen si lipsa autorizatiei de functionare, la spitalul din Zlatna, sau lipsa autorizatiei de functionare a sectiei de Boli Infectioase, la Spitalul Judetean de Urgenta Alba.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.