Medicul stomatolog Horia Colibasanu, de loc din Timisoara, este si un pasionat alpinist. La 30 de ani se poate lauda cu trei ascensiuni reusite pe varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya-K2, 8611 m, cucerit in 2004, Manaslu, 8163, in 2006 si Dhau
Medicul stomatolog Horia Colibasanu, de loc din Timisoara, este si un pasionat alpinist. La 30 de ani se poate lauda cu trei ascensiuni reusite pe varfuri de peste 8000 de metri din Himalaya-K2, 8611 m, cucerit in 2004, Manaslu, 8163, in 2006 si Dhaulagiri, 8167, in 2007. La intalnirea cu ziaristii bucuresteni Horia a prezentat secvente dintr-un film facut la fata locului, referindu-se la o parte din peripetiile ultimei expeditii, ale carei costuri s-au cifrat la 10.000 de euro oferiti de sponsori si a durat o luna de zile, plus trei saptamani in tabara de baza. A plecat impreuna cu un grup de prieteni din Spania, SUA si Elvetia, cel mai experimentat fiind ibericul Iniaki Ochoa, care a urcat pe 13 din cele 14 varfuri ce depasesc 8000 de metri. "Am pornit cu doua bagaje de cate 40 kg fiecare, platind taxe la urcarea in avion pentru depasirea greutatii permise. Pe parcurs s-au mai usurat, ajungand cu numai 8 kg in apropierea taberei de baza dinaintea ultimei escaladari, unde am intalnit o expeditie ruso-kazaha. Pana la 6600 metri ne-a intovarasit un catelus, care se harjonea prin zapada. Am avut noroc, in general, de vreme buna, cu temperaturi de 20-30 grade. N-a lipsit mult sa ajungem si pe Anapurna, un alt opt miar, dar am renuntat din motive obiective. Se anunta schimbarea vremii si posibilitatea aparitiei unei avalanse. Concluzionand, n-a fost o ascensiune dificila, in schimb intoarcerea ne-a cam dat de furca, intalnind in drum circa 20 de corturi abandonate. Nu vom renunta la varful Anapurna pe care-l vom escalada, probabil, in urmatoarea expeditie".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.