Apropierea datei scadente poate reprezenta o buna oportunitate pentru investitori de a realiza castiguri prin initierea unor strategii combinate de vanzare de optiuni. Astfel, in functie de nivelul de volatilitate al activului suport, se poate aproxima un culoar de variatie al pretului futures pana la expirarea contractului.
Odata stabilite aceste coordonate, o strategie utila este a€˛Short Strangle", care consta in vanzarea unei optiuni Put cu un pret de exercitare a si a unei optiuni Call, cu un pret de exercitare mai ridicat, b pe acelasi activ suport.
De exemplu, se vinde o optiune Put DESIF5 IUN07 cu un pret de exercitare de 3.600 lei/actiune, pentru care se incaseaza o prima de 0,100 lei/actiune si o optiune Call DESIF5 IUN07 la un pret de exercitare de 3,800 lei/actiune, pentru care se incaseaza o prima de 0,070 lei/actiune. In dreapta este prezentata diagrama profit/pierdere.
In cazul acestei strategii, profitul potential este limitat la valoarea celor doua prime incasate si este maxim daca pretul futures, la scadenta, se situeaza intre cele doua preturi de exercitare.
Pentru exemplul dat, profitul maxim este de 0,100 lei + 0,070 lei = 0,170 lei/actiune si este obtinut daca pretul futures se situeaza intre 3,600 lei/actiune si 3,800 lei/actiune. Dupa cum se poate observa din reprezentarea grafica, pragul de rentabilitate este realizat in cele doua puncte c si d, unde c este dat de diferenta dintre pretul de exercitare mai mic (a) si valoarea celor doua prime, iar d este dat de suma pretului de exercitare mai mare (b) si valoarea celor doua prime: Pm1 = 3,600 lei - (0,100 lei + 0,070 lei) = 3,430 lei/actiune; Pm2 = 3,800 lei + (0,100 lei + 0,070 lei) = 3.970 lei/actiune. Astfel, daca pretul futures se va incadra intre cele doua nivele de pret, investitorul va realiza profit. Riscul de pierdere, pe de alta parte, va fi nelimitat, daca piata inregistreaza fluctuatii ample, peste cele doua nivele marcate de pragurile de rentabilitate. Tabelul de mai sus prezinta nivelul profitului/pierderii in functie de evolutia pretului futures a activului suport.
Este necesara depunerea marjei, la initierea strategiei, in valoare de 0,44 lei/actiune, pentru contractul DESIF5 si se constituie doar in momentul vanzarii primei optiuni, fie Call sau Put, vanzarea ulterioara fiind acoperita.

Anca Mates, ec. Departamentul optiuni BMFMS