Serviciile secrete se vor demilitariza, iar ofiterii nu vor mai avea grade militare, ci vor fi functionari publici. Sunt doua dintre prevederile Legii privind statutul ofiterilor de informatii, adoptata ieri de senatorii Comisiei de aparare.
"Am reglementat din punct de vedere legal o formula prin care ofiterii de informatii devin functionari publici cu statut special", a anuntat presedintele Comisiei de aparare din Senat, social-democratul Cristian Diaconescu.
Senatorul PSD a aratat ca prevederea prin care se demilitarizeaza serviciile secrete, iar ofiterii acestora isi pierd gradele militare, primind, in schimb, grade civile, "armonizeaza regimul de functionare al ofiterilor de informatii din serviciile romanesti cu standardele si criteriile care functioneaza in celelalte state membre ale UE si NATO".
Diaconescu a spus ca membrii Comisiei mai au de discutat legile SRI si SIE, in timp ce 80% din textul legii-cadru privind siguranta nationala a fost deja convenit de catre senatori.
El a precizat ca in textul legii despre siguranta nationala, senatorii Comisiei de aparare mai au de analizat prevederile referitoare la infiintarea unei singure Comisii parlamentare de control al SRI si SIE sau mentinerea actualului sistem, format din doua comisii separate.
Potrivit lui Diaconescu, senatorii vor analiza si propunerea pentru infiintarea unei institutii unice, prin care sa se realizeze interceptarile comunicatiilor.
Astfel, aceasta institutie poate fi in subordinea SRI sau poate avea statut independent, prin preluarea atributiilor in domeniul interceptarilor de la toate serviciile secrete.
Legea-cadru a sigurantei nationale ar urma sa fie finalizata in luna iulie, intr-o sedinta comuna a Comisiilor juridica si de aparare ale Senatului.