Totalul activelor nete ale Societatilor de Investitii Financiare era la sfarsitul luni mai de 9,1 miliarde lei (2,8 miliarde euro), in crestere cu 3,2% fata de aprilie si cu 18,6% fata de inceputul anului, conform datelor UNOPC.
"In luna mai
Totalul activelor nete ale Societatilor de Investitii Financiare era la sfarsitul luni mai de 9,1 miliarde lei (2,8 miliarde euro), in crestere cu 3,2% fata de aprilie si cu 18,6% fata de inceputul anului, conform datelor UNOPC.
"In luna mai au fost mult mai vizibile urmarile hotararilor luate de Adunarile Generale ale Actionarilor SIF, dintre care, de departe, de cea mai mare importanta a fost majorarea de capital hotarata de actionarii SIF Transilvania. Ca urmare a acestei decizii, piata a reactionat si evolutiile preturilor de inchidere, ale activelor nete si ale valorilor unitare ale activelor nete ale celor cinci SIF, au cunoscut in luna raportata variatii, in unele cazuri semnificative", se mentioneaza in comunicat.
SIF Oltenia s-a mentinut in mai pe primul loc in topul activelor nete, cu 2,27 miliarde de lei, urmata de SIF Transilvania, cu active de 2,05 miliarde de lei.
Activele nete raportate pentru SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au fost apropiate ca nivel, depasind 1,65 miliarde de lei, in timp ce SIF Moldova s-a plasat pe ultima pozitie in clasamentul societatilor de investitii financiare, cu active de 1,54 miliarde de lei.
Profitul cumulat pentru cele cinci SIF a ajuns, la finele lunii mai, la 193,78 milioane de lei (59,2 milioane de euro), cu 50% peste valoarea din aprilie, insa mai redus cu 35% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut. SIF Transilvania a fost cea mai profitabila, cu un castig de 49,25 milioane de lei, pe pozitia urmatoare plasandu-se SIF Moldova, cu 45,32 milioane de lei.
Profiturile raportate pentru SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia au fost apropiate ca valoare, totalizand 43,96 milioane de lei si, respectiv, 43,22 milioane de lei.
Cel mai scazut castig, de 12,02 milioane de lei, a fost inregistrat de SIF Muntenia. SIF Transilvania si SIF Moldova au inregistrat in mai cea mai mare lichiditate, fiind realizate tranzactii cu 12,99%, respectiv 9,54% din actiunile celor doua societati.
Capitalizarea cumulata pentru cele cinci SIF a fost, la finele lunii mai, de 2,98 miliarde de euro, in urcare cu 10,3% fata de luna precedenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.