Volumul tranzactiilor din piata de la Sibiu s-a redus ieri la 5.200 contracte futures si optiuni, situatie datorata in special prudentei jucatorilor.
Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, observa ca a€˛corelatia pietei de la Sibiu cu volumele rulate in piata spot s-a facut din nou remarcata. Cu toate ca luni s-au inregistrat cresteri semnificative si pe volume importante atat in piata la vedere cat si in cea la termen, la Sibiu s-a putut observa ca investitorii au reactionat cu mai multa prudenta. Astfel, corectia usoara din a doua sedinta a venit oarecum in mod firesc, iar piata derivatelor, care anticipase reactia inca de luni, a ramas destul de ferma, variatiile de pret fiind lipsite de aplomb". In piata raportului euro/leu au fost realizate tranzactii pentru toate cele trei scadente disponibile anul acesta. Pentru finalul lunii, euro s-a apreciat cu 2,9 bani si a fost cotat la 3,239 lei. Pentru septembrie, care a atras cele mai multe contracte, moneda unica a continuat sa se deprecieze pierzand un ban si ajungand la o cotatie 3,26 lei, tranzactiile realizandu-se la 3,245 - 3,26 lei, in timp ce pentru sfarsitul anului euro a stationat la 3,27 lei. Pe fondul evolutiei preponderent descendente a cotatiilor, derivatele ce au ca active suport actiunile SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au obtinut cele mai bune cote de lichiditate.
Pe SIF 2 au fost tranzactionate 2.664 contracte, pentru iunie ele fiind cotate la 3,2531 lei/actiune, in scadere cu 1,3 bani. Si DESIF 2 septembrie respectiv decembrie au urmat un traseu descendent soldat cu deprecieri de 2,01 respectiv 4,49 bani, iar valorile lor de la inchidere s-au fixat la 3,3799 si 3,5731 lei/actiune. Cu 2.281 contracte DESIF 5 au obtinut locul doi in top. Pentru scadenta de saptamana viitoare DESIF 5 au fost cotate la 3,68 lei/actiune, in coborare cu 0,52 bani, iar pentru septembrie pretul de 3,8666 lei/actiune a fost conturat in urma deprecierii de 0,64 bani.