Victoria gaullistilor este umbrita de revenirea neasteptata a stingii si de teama de reforma a populatiei.

Dreapta franceza si-a asigurat, in urma alegerilor de duminica, o majoritate absoluta in Adunarea Nationala, obtinind 314 locuri din totalul de 577. Socialistii au cistigat 185 de mandate, cu mult peste rezultatul previzionat de sondaje. Ei pot conta si pe cele 37 de mandate obtinute de comunisti si radicalii de stinga. Dezamagirea cea mare a produs-o Miscarea Democrata, condusa de fostul candidat prezidential François Bayrou, care nu a obtinut decit trei mandate. Frontul National al lui Jean-Marie Le Pen nu a obtinut nici un mandat. Rata absenteismului a fost de 40%, un record al dezinteresului francezilor pentru legislative in ultimii 50 de ani.

„Timpul alegerilor a trecut, acum e timpul pentru actiune", a spus premierul François Fillon, increzator in sprijinul pe care il va avea in parlament. Rezultatele mai slabe decit cele asteptate de dreapta franceza „nu vor schimba pozitia lui Sarkozy", a aratat Laurent Dubois, profesor de stiinta politica la Sorbona, citat de Bloomberg. Uniunea pentru Miscare Populara este de altfel singura formatiune care ajunge sa cistige doua alegeri parlamentare succesive in ultimii 30 de ani.

Reorientarea alegatorilor catre socialisti se datoreaza proiectului dreptei franceze de a majora TVA, situata acum la 19,6%, de a limita dreptul la greva al transportatorilor si de a reduce compensatiile acordate feroviarilor si lucratorilor de la metrou in momentul pensionarii. „Cetatenii si-au exprimat dubiile si teama fata de masurile nedrepte ale guvernului Fillon, precum majorarea TVA si reducerea asigurarilor medicale", a declarat secretarul general al Partidului Socialist, François Hollande.

Conform traditiei, premierul François Fillon i-a prezentat luni presedintelui demisia cabinetului format in urma cu o luna si a fost insarcinat cu formarea unuia nou. Din noul cabinet nu va mai face parte Alain Juppé, fostul numar doi al primului guvern Fillon, deoarece acesta nu a reusit sa cistige un mandat de deputat. Juppé si-a prezentat demisia, respectind cerinta premierului ca toti membrii cabinetului sa detina un mandat de deputat.