Incadrarea in munca a elevilor in varsta de pana la 15 ani sau cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani este interzisa, conform unei hotarari aprobate, ieri, de Guvern. Copilul este definit, in cazul acestui act normativ, orice persoana cu varsta de pan
Incadrarea in munca a elevilor in varsta de pana la 15 ani sau cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani este interzisa, conform unei hotarari aprobate, ieri, de Guvern. Copilul este definit, in cazul acestui act normativ, orice persoana cu varsta de pana la 15 ani sau orice tanar cu varsta intre 15 si 18 ani care face obiectul scolarizarii obligatorii pe baza de program integral, stabilit de lege. Prin derogare, copiii in varsta de cel putin 16 ani pot incheia un contract individual de munca in calitate de salariat pentru desfasurarea de munci usoare care nu le afecteaza securitatea, sanatatea sau dezvoltarea si nu ii impiedica sa frecventeze scoala. Copiii pot incheia un contract individual de munca cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru desfasurarea de activitati potrivite cu dezvoltarea fizica. Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care depasesc capacitatile lor fizice sau psihologice, care implica o expunere nociva la agenti toxici etc. Hotararea precizeaza ca, in cazul tinerilor, durata timpului de munca este de maximum sase ore pe zi si 30 de ore pe saptamana chiar daca tanarul cumuleaza mai multe functii in baza unor contracte individuale de munca. De asemenea, tinerii nu pot presta munca suplimentara si munca de noapte, iar copiii angajati nu pot presta munca intre orele 20.00 si 6.00. Tinerii beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de patru ore si jumatate. Intre doua zile de munca, tinerii au dreptul la repaus de 12 ore iar copiii de 14 ore. Saptamanal vor fi acordate doua zile consecutive si un concediu de odihna suplimentar de cel putin trei zile. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.