Premiul Man Booker International de anul acesta a fost acordat scriitorului nigerian Chinua Achebe, pentru intreaga opera.

„Parintele literaturii africane moderne", cum a fost numit de juriu, a devansat nume grele de pe scena literara internationala, ca Salman Rushdie sau Philip Roth.

Chinua Achebe are 76 de ani si este profesor de literatura la Bard College din New York. Pentru acest premiu, nigerianul a concurat cot la cot cu alti 15 autori, nume faimoase precum britanicii Salman Rushdie si Doris Lessing, francezul Michel Tournier, israelianul Amos Oz, americanii Don DeLillo si Philip Roth, canadienii Michael Ondaatje si Margaret Atwood si mexicanul Carlos Fuentes.

Premiul acordat nigerianului, care a dus o lupta de o viata cu stereotipurile celor din Vest legate de Africa, repara o nedreptate resimtita in lumea literara din Africa si nu numai: aceea ca scriitorul nu a primit Nobelul. Unul dintre cele mai cunoscute eseuri ale sale, „An Image of Africa: Racism in Conrad’s Heart of Darkness", publicat in 1975, este o critica dura la adresa capodoperei lui Joseph Conrad, „Inima intunericului", roman despre expeditia unui european in salbaticia Africii. Achebe il acuza pe Conrad ca face un portret dezumanizant africanilor.

Achebe este unul dintre cei mai tradusi scriitori din Africa. Romanul care i-a adus faima este „Things Fall Apart", publicat in 1958 si vindut in 10 milioane de exemplare. Romanul lui Achebe surprinde un moment esential al dramei coloniale din Africa, relatind despre o societate pe punctul de a se destrama sub presiunea culturii britanice. Actiunea se petrece in mijlocul comunitatii Umuofia din Igbo, cind aici soseau primii misionari englezi.

Man Booker International e o versiune internationala a celebrului Man Booker Prize si se acorda o data la doi ani autorilor de orice nationalitate, cu conditia ca opera lor sa fi fost scrisa sau tradusa in engleza. Premiul, in valoare de 60.000 de lire sterline, se acorda pentru intreaga opera. In 2005 a cistigat scriitorul albanez Ismaïl Kadaré.

O biografie a lui Chinua Achebe, pe www.cotidianul.ro/select