Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a fost, ieri, pentru o zi, directorul ziarului „Gardianul”

In timpul sedintei de sumar, el a anuntat ca Guvernul va aloca azi 80 milioane de lei pentru reabilitarea Stadio
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a fost, ieri, pentru o zi, directorul ziarului „Gardianul”

In timpul sedintei de sumar, el a anuntat ca Guvernul va aloca azi 80 milioane de lei pentru reabilitarea Stadionului National „Lia Manoliu”

Ministrul a aflat cu stupoare ca ziarul „condus” de el anuntase de cateva luni ca stadionul este in litigiu, fiind revendicat de SC Faur

Vosganian ne-a dezvaluit ca vrea sa prezinte Parlamentului, in premiera, Legea bugetului pe o perioada de trei ani

Totodata, ministrul doreste sa informatizeze anul acesta intregul sistem de taxe si impozite, iar accizele sa fie colectate de Vama

Pe de alta parte, Vosganian a precizat ca despagubirile cash acordate fostilor proprietari care nu isi mai pot primi imobilele in natura nu vor depasi 160.000-170.000 de euro, desi pana acum se vehicula suma de 200.000 de euro

In opinia sa, cea mai buna luna din punct de vedere economic a fost aprilie, „cand Romania nu a avut presedinte”.

Ministerul Transporturilor (MT) se pregateste sa concesi oneze circa 1.400 km de autostrada si drumuri expres din totalul de 2.000 km prevazuti in programul de autostrazi. Constructia primilor kilometri de autostrada prin concesiune ar putea incepe cel mai probabil in vara anului viitor. Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Mihai Grecu, a declarat ca primele tronsoane care vor fi concesionate sunt Comarnic Predeal si Predeal - Brasov, cel mai probabil in vara anului 2008.

„In vara anului 2008 ar putea fi semnate contractele de concesiune ale tronsoanelor Comarnic-Predeal si Predeal - Brasov, care sunt cele mai avansate din tot programul, cu studii de fezabilitate finalizate“, a spus Grecu. Si ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a precizat ca procedurile pentru demararea licitatiilor de concesiune urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul anului. „Proiectele de constructie a autostrazilor sunt in diverse faze de executie, pentru unele exista studii de fezabilitate, iar pentru altele nu exista. Cred ca intr-un interval de timp de 18 luni vom semna primele contracte de concesiune, iar intr-un termen de trei-trei ani si jumatate vom reusi sa le semnam si pe celelalte“, a afirmat Ludovic Orban.

Taxe pe anumite tronsoane de autostrada
Ministrul transporturilor sustine ca ar putea fi stabilite taxe pe anumite tronsoane de autostrada. „Practic, companiile private vor putea construi aceste tronsoane asigurand finantarea, urmand ca apoi sa primeasca inapoi sumele investite, fie prin taxe impuse pe tronsoanele construite, pe care le vor administra, fie din bani direct de la bugetul de stat“, a explicat Ludovic Orban. Autostrazile ce ar putea fi construite prin concesiune sunt Ploiesti - Brasov, Ploiesti - Albita, Centura Mare a Bucurestiului, Centura Arad, tronsonul Targu Mures - Roman - Iasi. De asemenea, vor fi concesionate urmatoarele drumuri expres: Arad-Oradea, Craiova-Pitesti, Sebes-Turda, Sibiu-Fagaras si Petea-Baia Mare.

Ministerul Transporturilor va primi circa 800 milioane de lei din Fondul National de Dezvoltare. Cea mai mare parte din aceste fonduri se vor indrepta catre Autostrada Bucuresti - Brasov, pentru lucrari si exproprieri, extinderea DN 1, Centura de Nord a Bucurestiului, modernizarea pistei Aeroportului Mihail Kogalniceanu din Constanta, precum si catre unele variante ocolitoare de drum.



Romånia, pe axele de transport european?
Ministerul Transporturilor a solicitat Comisiei Europene (CE) sa includa Romania pe traseul axelor prioritare ale coridoarelor de transport europene, in conditiile in care rutele vehiculate pana in prezent ocolesc Romania. „La nivelul CE, se desfasoara acum procedurile de stabilire a axelor prioritare ale coridoarelor de transport european. Pana acum, negocierile purtate nu au dus Romania pe traseul acestor axe prioritare si ceea ce am adus in discutie cu comisarii europeni a fost solutia de a include Romania pe aceste axe prioritare“, a spus Orban.
El a adaugat ca una dintre aceste axe ar putea coincide cu traseul autostrazii Bechtel. „Pana in momentul de fata nu am primit nici un raspuns, pentru ca negocierile vor dura pana in 2010“, a spus Orban.

Berceanu: Orban ma plagiaza
Fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu l-a acuzat pe Ludovic Orban de plagiat, pe motiv ca i-a „furat“ strategia de autostrazi pe care a expus-o ieri. „Domnul Ludovic Orban nu stie sa citeasca.
I-au trebuit doua luni sa citeasca strategia de autostrazi si a iesit ca o mare realizare, cand de fapt este cuvant cu cuvant strategia pe care am prezentat-o opiniei publice cand am fost ministru al transporturilor“, a precizat Berceanu.

Guvernul stabileste azi destinatia banilor din privatizari

Finantarea unor domenii din Fondul de Dezvoltare, in care s-au acumulat pana acum 800 milioane de lei din privatizari, se va stabili astazi, la Guvern. Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, ne-a precizat, ieri, ca aproximativ 350 milioane de lei din totalul de 800 milioane de lei vor fi alocati infrastructurii. In jur de 200 de milioane de lei urmeaza sa fie cheltuiti pentru poduri si podete, in timp ce 130 milioane de lei vor fi alocati pentru mediu. Un alt beneficiar al Fondului este Stadionul National „Lia Manoliu“, care va primi 80 milioane de lei. Potrivit schemei propuse de ministrul Vosganian, cele mai mici sume vor fi alocate pentru amenajarea teritoriului (30 milioane de lei) si pentru Aeroportul din Iasi (10 milioane de lei).
Sumele din privatizare, aflate in conturile Trezoreriei, sunt de 3,3 miliarde euro, cea mai mare parte a sumei (2,2 miliarde euro) provenind din privatizarea BCR. „As fi putut sa aloc mai multi bani pentru Fondul de Dezvoltare, dar am fi afectat tinta de deficit bugetar“, a explicat Vosganian. (Simona Simionescu)

Taxa auto modificata se va aplica la 1 ianuarie 2008 sau la sase luni de la publicare

Noua varianta de calcul a taxei de inmatriculare va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008 sau la sase luni de la publicarea modificarilor in Monitorul Oficial, a declarat Varujan Vosganian. „Sustin aplicarea noii taxe auto la sase luni de la publicare, pentru ca este in spiritul Codului Fiscal“, a spus ministrul. El nu a putut preciza o data la care reprezentantii Comisiei Europene isi vor spune punctual de vedere cu privire la noile niveluri ale taxei, trimise de autoritatile romane la Bruxelles pentru avizare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.