Cea mai completa reproducere digitala a Romei antice a fost lansata la inceputul acestei saptamani de specialisti. Vizitatorii in Roma virtuala se pot plimba prin Colosseumul plin de custi cu lei si lifturi primitive si se pot apropia pentru a vedea
Cea mai completa reproducere digitala a Romei antice a fost lansata la inceputul acestei saptamani de specialisti. Vizitatorii in Roma virtuala se pot plimba prin Colosseumul plin de custi cu lei si lifturi primitive si se pot apropia pentru a vedea inscriptiile de arcurile de triumf. „Acesta este primul pas spre crearea unei masini virtuale, cu ajutorul careia copiii si nepotii vor invata istoria Romei si a altor orase din lume”, a explicat coordonatorul proiectului, Bernard Frischer, de la Universitatea din Virginia. Programul de simulare, care a costat 2 milioane de USD, va fi folosit de oamenii de stiinta pentru a efectua diverse studii, cum ar fi determinarea capacitatii unor cladiri. Programul va fi folosit si in scoli si va fi reactualizat imediat ce se va face o noua descoperire. Simularea include aproximativ 7000 de cladiri de pe vremea imparatului Constantin, moment in care Roma era un oras cosmopolit, cu un milion de locuitori. In simulare mai sunt incluse si interioarele a 30 de cladiri, printre care Senatul si Colosseumul. Programul a fost realizat timp de 10 ani de o echipa de arheologi, arhitecti si specialisti in IT, prin colaborarea cu institute de cercetare italiene, germane si britanice. (Florin Pupaza)

Laptop vs desktop

Este mai bun un laptop sau un desktop? Pare simplu de raspuns la prima vedere. Un laptop este mobil, pe cand un desktop nu! Dar parca mai sunt si alte aspecte de luat in seama.

Mobilitatea - ceva foarte important. Daca esti mereu in miscare, un laptop este alegerea correcta. Mai ales ca un card 3G de la operatorul de telefonie mobila poate oferi acces suficient de rapid la internet.

Capacitatea de inmagazinare - este unul din capitolele la care exista diferente serioase intre cele doua. Cu toata tehnologia actuala, hardul unui laptop are o capacitate mult mai mica decat cele folosite la desktop-uri. Maximul general pentru laptop este de 100 GB (exista si unele mai mari), iar pentru un hard-disk de desktop se ajunge pana la 500 GB si mai mult. Este o diferenta mare. Si daca e nevoie de spatiu mult pentru softuri si alte programe, desktop-ul este alegerea.

Grafica si jocuri - Poate pentru cei care folosesc computerul in interes de serviciu, jocurile nu sunt atat de importante. Oricum, este bine stiut si bine de amintit ca grafica unui laptop, oricat de avansata ar fi, acopera cel mult 50% din nevoile reale. In cazul desktop-ului o placa video buna se gaseste si cu 100 de euro.

Upgrade-uri - si aici laptopul ramane in urma. Este mult mai dificil de upgradat. Uneori chiar imposibil. Cat despre reparatii, problema este aceeasi. Sunt mai scumpe si mai greu de facut.

Periferice - Avantajul este al laptopului. In orice birou se gaseste un mouse, o tastatura si un monitor de conectat la micul laptop.

Pret - laptopul costa cu 300-500 de euro mai mult decat un desk echipat similar.

In rest, diferentele nu sunt majore. Memoria RAM si procesoarele sunt similare, in afara de configuratiile de top ale desk-urilor, care sunt, din nou, peste laptop.

Alegerea este, evident, a fiecaruia. O sugestie, pentru a rezolva problema, este sa le folositi pe amandoua. Un laptop nu foarte performant, alaturi de un desktop folosit ca spatiu de inmagazinare, server si imprimanta. (Cosmin Pana)

Cinci mituri la locul de munca


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.