Un barbat din Marea Britanie care a ordonat uciderea fiicei sale ca o "crima de onoare" a fost condamnat saptamana aceasta. Fata se facuse vinovata de faptul ca se indragostise de un baiat "nepotrivit", relateaza CBS news.
Banaz Mahmod, de doar
Un barbat din Marea Britanie care a ordonat uciderea fiicei sale ca o "crima de onoare" a fost condamnat saptamana aceasta. Fata se facuse vinovata de faptul ca se indragostise de un baiat "nepotrivit", relateaza CBS news.
Banaz Mahmod, de doar 20 de ani, a fost strangulata cu un siret, iar cadavrul a fost inghesuit intr-un geamantan, care a fost apoi ingropat in gradina. Acest caz nu este unic in Marea Britanie, unde traiesc peste 1,8 musulmani si unde se pare ca aceste "crime in numele onoarei" sunt in crestere. Autoritatile au declarat ca ancheteaza peste o suta de crime care se pare ca se inscriu in acest tipar.
Mahmod Mahmod, de 52 de ani, si fratele sau, Ari Mahmod, de 51, au planuit crima in timpul unei reuniuni familiale, au declarat procurorii care ancheteaza acest caz. Nici Mahmod tatal si nici unchiul victimei, Ari, nu s-au aratat cuprinsi de remuscari in fata Curtii care i-a declarat vinovati. Inca doi barbati au pledat vinovat, iar alti doi suspecti au fugit din tara. Sentinta se va pronunta in cursul acestei luni. Barbatii au acuzat-o pe tanara femeie ca si-a facut familia de rusine pentru ca a pus capat unui mariaj aranjat de ei, pentru ca a preluat prea mult din obiceiurile vesticilor si pentru ca s-a indragostit de un barbat care nu provenea din satul lor din Irak.
Santajata
Familia kurda a venit in Marea Britanie in 1998, cand Banaz Mahmod avea doar 11 ani.
"Era prezentul, viitorul si speranta mea", a declarat plangand Rahmat Suleimani, de 29 de ani, iubitul fetei. In timpul procesului, care dureaza de trei luni, acuzarea a declarat ca tatal fetei o batea pe aceasta pentru ca se dadea cu fixativ si pentru ca adoptase tot felul de obiceiuri vestice. Mai mult decat atat, unchiul ei i-ar fi zis acesteia ca ar fi "fost cenusa pana acum" daca era fiica lui, pentru faptul ca si-a facut familia de rusine indragostindu-se de un kurd iranian, a dezvaluit sora acesteia, Bekhal Mahmod, de 22 de ani. La adolescenta, Banaz Mahmod a fugit de acasa, dar a fost nevoita sa se intoarca, pentru ca tatal ei i-a trimis o caseta audio in care o ameninta ca-i va ucide surorile, mama, si ca se va sinucide si el daca ea nu se intoarce, a mai povestit Bekhal, care a adaugat ca sora ei a fost internata apoi in spital, dupa ce fratele ei a atacat-o.
Aceeasi Bekhal, care a depus marturie la tribunal acoperita complet de o burka, si care a dezvaluit ca se teme pentru propria ei viata, a povestit ca fratele ei fusese pus de tatal lor sa o omoare pe Banaz, dar, in final, el nu a putut sa o ucida. Bekhal fusese si ea o "problema" pentru tatal ei, pentru ca si ea, la randul ei, plecase de acasa la 15 ani, pentru ca nu mai putea suporta violentele acestuia. Ea este de parere ca sora a fost ucisa pentru ca tatal lor credea ca "se facuse de rusine in comunitate pentru ca nu-si putea stapani fetele".
Nu a crezut-o nimeni
Moartea lui Banaz ar fi putut fi prevenita, daca politia ar fi plecat urechea la strigatele ei de ajutor.
Prima data, ea a ajuns la politie in decembrie 2005, cand a declarat ca unchiul ei vrea sa o ucida pe ea si pe iubitul ei. Ea a dat politistilor chiar si o scrisoare in care scrisese numele barbatilor pe care ii suspecta ca vor sa o ucida.
De Revelion, ea a fost dusa de tatal ei in casa bunicii, unde acesta a obligat-o sa dea peste cap un pahar plin cu brandy, dupa care si-a pus niste manusi si s-a apropiat de ea. Ingrozita, fata a reusit sa scape sarind printr-o fereastra. Pentru ca se ranise, ea a fost apoi internata in spital.
Politia nu a crezut-o nici atunci si, mai mult decat atat, ofiterul Angela Cornes (care acum este sub ancheta) a amendat-o pentru ca a spart fereastra bunicii sale si i-a spus ca este melodramatica, si ca incearca de fapt sa atraga atentia iubitului ei.
Pe patul de spital, Mahmod a inregistrat un mesaj video dramatic, in care spunea ca este cu adevarat foarte speriata. Inregistrarea, luata de iubitul ei, a fost prezentata tribunalului in timpul procesului. Dupa ce a fost externata, Banaz s-a intors acasa si a incercat sa-si convinga familia ca nu se mai vede cu baiatul respectiv, insa la scurta vreme, prietenii familiei au anuntat ca au vazut-o pe aceasta cu iubitul ei in ianuarie anul trecut.
La scurta vreme, un grup de barbati a incercat sa-l momeasca pe prietenul fetei sa se urce intr-o masina, dar el a reusit sa scape. Atunci, Banaz Mahmod s-a dus din nou la Politie, iar ofiterii au incercat sa o convinga sa se mute in alta casa, unde era in siguranta. Banaz a refuzat, crezand ca mama sa o va proteja.
Insa ziua urmatoare, mama si tatal ei au plecat, lasand-o pe fata singura acasa, special pentru a le da ocazia asasinilor sa-si "faca treaba".
Pentru ca nu reusea sa dea de ea, iubitul ei a alertat din nou Politia. Trupul ei neinsufletit a fost descoperit abia trei luni mai tarziu.
In ultima decada, in Marea Britanie au fost ucise de catre rudele lor musulmane peste 25 de femei, sub motivul ca si-ar fi facut familiile de rusine. Alte o suta de cazuri suspectate ca ar avea acelasi motiv sunt anchetate de autoritati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.