Luni, 18 iunie, 228.429 de absolventi de gimnaziu intra in focul examenelor, testele nationale fiind primul si cel mai important concurs din viata lor. De promovarea testelor depinde insasi admiterea in clasa a IX-a la liceu.

Din totalul c
Luni, 18 iunie, 228.429 de absolventi de gimnaziu intra in focul examenelor, testele nationale fiind primul si cel mai important concurs din viata lor. De promovarea testelor depinde insasi admiterea in clasa a IX-a la liceu.

Din totalul celor 230.000 de elevi de clasa a VIII-a care au intrat deja in vacanta de vara s-au inscris sa sustina testele 228.429, care sunt repartizati in 1.043 centre de examen. Lucrarile candidatilor vor fi corectate in cele 192 de centre de evaluare. Examenul, care se sustine intr-o sesiune unica - deci cei care nu reusesc sa ia media generala peste 5 si sa promoveze nu mai au o a doua sansa anul acesta -, consta in trei probe obligatorii. Este vorba despre probele scrise la Limba si literatura romana, Matematica si Geografia Romaniei sau Istoria romanilor la alegere.
Celor trei probe li se adauga o a patra, cea de Limba si literatura materna, pe care o sustin insa doar elevii claselor a VIII-a care au absolvit o scoala cu predare intr-una din limbile minoritatilor nationale. Pentru proba de Limba si literatura materna s-au inscris 12.299 de elevi.
Testele nationale nu sunt un examen oarecare, rolul fiind acela de a realiza selectia si repartizarea absolventilor ciclului gimnazial in clasa a IX-a. Admiterea, care se realizeaza computerizat, se face in baza mediei generale de admitere.
Aceasta este reprezentata in proportie de 50% de media generala la testele nationale, celelalte 50 de procente reprezentandu-le media de absolvire a claselor V-VIII.
Testele nationale se sustin fara plata vreunei taxe, indiferent daca este vorba despre absolventi ai invatamantului de stat sau privat. Se pot prezenta elevii care au promovat clasa a VIII-a din seria curenta, precum si cei din seriile anterioare care nu au promovat examenul de capacitate sau testele nationale, indiferent de varsta. Candidatii care nu vor obtine media generala de cel putin 5 isi vor putea continua studiile doar la scolile de arte si meserii, unde admiterea nu este conditionata de promovarea testelor nationale.
Orice candidat care este nemultumit de nota primita poate depune contestatie. Daca dupa rezolvarea contestatiei nota primita nu este mai mare sau mai mica fata de prima nota cu 0,50 puncte, se pastreaza nota acordata initial.
Pentru lucrarile care initial au primit note cuprinse intre 4,50 si 4,99 (inclusiv notele 4,50 si 4,99) sau o nota cel putin egala cu 9,50, dar au fost contestate, nota definitiva va fi cea acordata de comisia de contestatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.