>> Agentiile imobiliare au crescut pretul terenurilor cu 10-15%, din cauza comisioanelor

Majoritatea terenurilor din jurul Timisoarei fac parte din portofoliile agentiilor imobiliare, motiv pentru care preturile de vanzare, prin valoarea c
>> Agentiile imobiliare au crescut pretul terenurilor cu 10-15%, din cauza comisioanelor

Majoritatea terenurilor din jurul Timisoarei fac parte din portofoliile agentiilor imobiliare, motiv pentru care preturile de vanzare, prin valoarea comisioanelor, sunt cu 10 - 15 la suta mai mari decat preturile solicitate de proprietari. In cazul tranzactiilor, potentialii cumparatori negociaza in functie de utilitati (curent, apa, gaz si incalzire), suprafata (parcelele mici sunt mai scumpe, mai ales daca sunt scoase din indiviziune si au PUD-uri), cai de comunicatii, front stradal si distanta fata de oras.
Pornind de la acesti indicatori imobiliari, pe primul loc intr-un top neoficial al terenurilor din jurul Timisoarei se situeaza zona Sacalazului. Situate la cativa kilometri de oras, pe comunicatia Timisoara - Jimbolia, aceste terenuri, cu preturi cuprinse intre 0,6 euro si 138,8 euro/metrul patrat, au fost achizitionate in cea mai mare parte de afaceristul Niculae Miron, care si-a anuntat intentia de a construi un cartier de lux cu 140 de vile. Urmeaza Dumbravita, cu preturi cuprinse intre 17 si 125 de euro, Utvinul (4 - 99,8 euro), Giroc (1,9 - 80 euro), Giarmata (1,5 - 80,8 euro), Mosnita (7 - 66,8 euro), Sanandrei (1,2 - 60 euro), Chisoda (2,5 - 50 euro), Becicherecul Mic (6,7 - 22 euro). Pe ultimul loc in oferta de terenuri se situeaza sagul, cu preturi cuprinse intre 0,1 si 25 de euro. Motivul acestui nivel scazut al valorii ofertei se datoreaza faptului ca in acea zona, la aproape 10 kilometri de oras, se afla groapa de gunoi a Timisoarei. Situatia se poate schimba radical in cazul in care, asa cum se preconizeaza, halda de gunoi va fi inchisa in favoarea unui deponeu ecologic. In acest caz, dupa cum apreciaza specialistii in piata imobiliara, valoarea terenurilor de la sag s-ar putea tripla, iar suprafetele care mai sunt cultivate cu cereale vor fi scoase din circuitul agricol pentru a fi ofertate pe piata imobiliara.
In prezent, pretul terenurilor agricole din judet variaza intre 1000 de euro/hectarul, la Padureni si Gataia, si 150.000 euro hectarul, la Remetea Mare si Chisoda.
Explozia preturilor se datoreaza tendintei cetatenilor straini, in special italieni, de a achizitiona mari suprafete de teren. Potrivit unor statistici oficiale ale Directiei Agricole Timis, din cele 500.000 hectare teren agricol al judetului, 20% apartin italienilor. Exista si o categorie aparte de cumparatori de teren, care achizitioneaza terenuri doar pentru a le revinde in profit. Interesul acestora vizeaza doar parcele construibile aflate pana la maxim 10 km in jurul orasului.
Cel mai important detinator de terenuri in zona este compania Emiliana West, apartinand omului de afaceri italian Stefano Orlandi, care a cumparat aproximativ 10.000 hectare de teren, folosite in domeniul agriculturii.

Investitii in "Zona Timisorii"

La periferia municipiului Lugoj, pe o suprafata de 61 de hectare, s-a demarat procedura pentru realizarea infrastructurii in nou infiintata "Zona industriala Timisorii". Valoarea totala a investitiei este de 2,5 milioane de euro, iar dupa finalizarea studiului de fezabilitate se intentioneaza accesarea unor fonduri europene in vederea amenajarii intregii zone industriale. Primarul Lugojului, Marius Martinescu, spune ca deja s-a intocmit un plan urbanistic de detaliu prin care cele 61 de hectare au fost parcelate, iar amplasamentele au fost grupate pe domenii de activitate, sedii administrative si spatii comerciale. Terenul a fost trecut in domeniul public al municipiului Lugoj si in administrarea Consiliului Local Municipal Lugoj, insa deocamdata, este liber in cea mai mare parte, din cauza faptului ca potentialii investitori au considerat prea mare costul realizarii infrastructurii. In urma demersurilor intreprinse de catre edilii lugojeni, Consiliul Judetean Timis a prevazut in bugetul din acest an suma necesara realizarii unui studiu de fezabilitate privind acest proiect. Lucrarea va fi efectuata in parteneriat cu Primaria Lugoj.

Licitatie pentru centura

Banca Japoneza de Cooperare Internationala, care sustine financiar realizarea variantei ocolitoare a municipiului Timisoara, a fost de acord cu propunerea autoritatilor romane privind aplicarea unei proceduri de urgenta in vederea alegerii unui nou constructor pentru continuarea si finalizarea lucrarilor. Firma greceasca care a castigat prima licitatie a pierdut contractul in urma cu cateva luni, dupa ce, timp de patru ani, nu a reusit sa finalizeze nici macar 35% din tronson. Varianta ocolitoare a municipiului Timisoara are 12,6 km, presupune refacerea a doua pasaje cu calea ferata si reprezinta o investitie de aproape 50 de milioane de euro. Firmele care intentioneaza sa depuna oferte pentru finalizarea lucrarilor de la Timisoara trebuie sa aiba o cifra de afaceri medie pe ultimii cinci ani de cel putin 30 de milioane de dolari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.