"...In primul rand, vreau sa precizez ca PSD este si va ramane in Opozitie. In al doilea rand, ne vom indeparta de discursul strict politicianist si nu vom aborda, atat public, cat si in dialogul cu alte partide, decat teme punctuale care tin de poli
"...In primul rand, vreau sa precizez ca PSD este si va ramane in Opozitie. In al doilea rand, ne vom indeparta de discursul strict politicianist si nu vom aborda, atat public, cat si in dialogul cu alte partide, decat teme punctuale care tin de politicile social - democrate. Sa fie clar: nu am negociat nici cu PNL, nici cu PD. De altfel, nici nu avem ce negocia cu aceste partide. Toate speculatiile privind asa-zise protocoale sau intelegeri scrise (ori nescrise) intre noi si liberali sau democrati au inceput sa oboseasca si sa plictiseasca lumea. Este indispensabil, repet, sa iesim cat mai repede din zona dialogului si a retoricii strict politice. Vom discuta chestiunile de guvernare doar dupa ce vom castiga alegerile. Acest punct de vedere este impartasit de majoritatea colegilor mei si este singura concluzie desprinsa in urma consultarilor cu celelalte partide parlamentare...", a declarat, in interviul acordat cotidianului "Cronica Romana", vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. Purtatorul de cuvant al social-democratilor vorbeste despre "jocul absurd, fara miza" pe care atat liberalii, cat si democratii il fac atunci cand incearca sa puncteze electoral in dauna PSD, despre varianta in care partidul pe care il reprezinta va depune o motiune de cenzura, dar si despre formula guvernamentala cea mai indicata pentru Romania.

- Domnule Diaconescu, PSD s-a abtinut de la vot, motiunea de cenzura a picat, iar Cabinetul Tariceanu a fost reconfirmat... Credeti ca actuala criza politica va continua sau vom avea, in sfarsit, parte de o guvernare linistita?
- Sunt convins ca actuala criza politica va continua pe un alt palier pentru ca, din pacate, partidele parlamentare nu au reusit sa gaseasca un punct de vedere pe marginea sustinerii transparente in Parlament a unui Guvern solid. Tinand cont de faptul ca, in acest moment, foarte multe partide isi doresc sa fie in Opozitie fara a reusi gasirea unei solutii pozitive privind guvernarea, este evident, din pacate, faptul ca aceasta criza politica va continua. Referindu-ma la motiune, pot spune ca a fost vorba de un vot confuz, in conditiile in care acest demers s-a constituit intr-un manifest politic, nefiind un document de identificare si sanctionare a unor vulnerabilitati si deficiente de activitate ale Guvernului. In al doilea rand, repet, faptul ca nu s-a ajuns la o formula prin care Parlamentul si opinia publica sa inteleaga ce s-ar putea intampla, in mod pozitiv, dupa ce Guvernul ar cadea, nu a facut altceva decat sa accentueze conflictul.
- Negocierile cu celelalte partide, demarate pentru gasirea unei majoritati transparente si a unui Guvern stabil, s-au dovedit un fiasco. Va ramane PSD in Opozitie?
- Din punctul nostru de vedere, PSD este si va ramane in Opozitie. In al doilea rand, ne vom indeparta de discursul strict politicianist si nu vom aborda, atat public, cat si in dialogul cu alte partide, decat teme punctuale care tin de politicile publice social - democrate pe care le promovam ca partid. Mai clar, vreau sa va spun ca vom incerca sa iesim cat mai repede din zona dialogului si a retoricii strict politice. In concluzie, va repet, PSD va ramane in Opozitie, si in mod evident vom discuta chestiunile de guvernare dupa alegeri. Este parerea mea, impartasita, de altfel, si de majoritatea colegilor mei, si care este singura concluzie desprinsa in urma consultarilor cu celelalte partide parlamentare.
- Cand veti depune propria motiune de cenzura?
- Ramane valabila varianta depunerii unei motiuni de cenzura de catre PSD. Deocamdata, pentru saptamana viitoare, i-am invitat pe premier si pe ministrii Agriculturii, Sanatatii si cel al Justitiei, pentru a prezenta in Parlament modul in care vad situatia din Romania in acest moment si dificultatile fenomenale pe care le intampina tara noastra in privinta absorbtiei fondurilor comunitare si a nemultumirii oamenilor legate de nivelul de trai. In cazul in care concluziile acestor discutii nu vor fi cele asteptate de noi, ne vom gandi foarte serios la oportunitatea si momentul introducerii unei motiuni de cenzura.
- Liberalii va acuza ca aveti negocieri oculte cu PD, democratii sustin ca, in curand, veti da publicitatii protocolul cu PNL. Cum se simt social-democratii, in situatia in care ambele partide de care va spuneam incearca sa castige electoral prin acuzele aduse a adresa PSD?
- Este vorba de un joc politic absurd, cu miza nula. Evident, cele doua partide arunca pe piata, in mod artificial, aceste variante. Este optiunea partidelor respective sa-si aleaga modul in care isi fac politicile, dar eu nu cred ca pe acest palier de discutie vom putea promova, dar mai ales ca cineva din opinia publica mai poate da crezare unor astfel de diversiuni.
Sa fie clar: nu am negociat nici cu PNL, nici cu PD. De altfel, nici nu avem ce negocia cu aceste partide. Sigur, insa, ca am discutat cu liderii liberali si democrati, pe baza mandatului de care va vorbeam acum zece zile, pentru gasirea unei majoritati transparente si a desemnarii unui guvern solid. Este vorba de concluzii politicianiste care, pana la urma, nu servesc la absolut nimic. Toate aceste speculatii privind asa-zise protocoale sau intelegeri scrise (ori nescrise) intre noi si alte partide au inceput sa oboseasca si sa plictiseasca lumea. Repet, nu am avut niciun fel de protocol, intelegeri sau cum vreti sa-i spuneti cu PD, PNL sau alt partid. Ramane, insa, de vazut cum PD, parte componenta a Aliantei D.A. care a fost la guvernare cu un program care a devenit lege prin votarea sa in Parlament, incearca sa identifice parteneriate inexistente, in conditiile in care Alianta D.A. ramane consacrata prin hotarare judecatoreasca.
- Ati renuntat la varianta intrarii la guvernare...
- PSD nu a luat in calcul varianta intrarii la guvernare. Era normal, insa, ca la 32 la suta, cat reprezinta partidul nostru in Parlament sa stim exact in ce mod prezenta noastra in Legislativ poate fi folosita pentru crearea unui model pozitiv.
- Care ar fi formula guvernamentala cea mai indicata pentru Romania?
- Varianta cea mai indicata pentru Romania ar fi aceea a unui guvern monocolor care sa faca pentru o perioada determinata de timp dovada faptului ca are capacitatea de a recupera intarzierile dar si care sa depaseasca aceasta performanta negativa fara precedent si anume absorbtia zero a fondurilor comunitare.
- Cat va mai rezista Cabinetul Tariceanu?
- Este greu de estimat. In mod firesc, Cabinetul Tariceanu este supus unor presiuni extraordinare, dar daca reuseste sa faca o minima performanta, nu este exclus sa mai reziste o perioada. Daca nu va reusi sa gestioneze pe anumite domenii interesele Romaniei, atunci soarta sa va fi una extrem de delicata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.