Cel mai mare salariu din Romania este de peste 110.000 de euro pe luna, iar cel mai mic, de nici 600 de lei lunar. Potrivit analistilor pietei muncii, este posibil ca salariul de peste 110.000 de euro sa fie obtinut de un expat (angajat

Cel mai mare salariu din Romania este de peste 110.000 de euro pe luna, iar cel mai mic, de nici 600 de lei lunar. Potrivit analistilor pietei muncii, este posibil ca salariul de peste 110.000 de euro sa fie obtinut de un expat (angajat strain la o firma straina din Romania) cu functie de conducere.
Oficial ne merge prost
Cat ii priveste pe romani, cea mai recenta raportare a Institutului National de Statistica indica un castig salarial mediu nominal net de 1.027 lei, in aprilie 2007. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare, de circa 3.002 lei/luna. In schimb, cele mai mici lefuri s-au dat in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei), de aproximativ 573 de lei/luna (circa 173 de euro, adica de peste 600 de ori mai putin decat cel mai bine platit "roman"). Neoficial, exista insa numerosi romani care castiga cel mult 300- 400 de lei/luna. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, salariul mediu brut lunar va fi, in acest an, de circa 1.400 de lei, iar in 2013, de aproximativ 2.300 de lei.
Patroni cu dare de mana
O alta statistica, efectuata de o firma privata, Pricewaterhousecoopers, releva (pe baza datelor din 2006) care sunt domeniile de activitate in care se castiga cel mai bine in Romania. Evident, cele mai mari lefuri le au angajatii din domeniul farmaceuticelor, urmati de cei din sectorul bancar si IT&C. Salariul mediu din aceste companii depaseste frecvent 3.000 de lei, dar exista si mari diferente. Potrivit declaratiilor depuse la administratiile financiare, unii angajati cu functii de conducere din banci castiga pana la 30.000 de euro/luna, in comparatie cu "omologii" lor din IT&C, de 80.000 de euro/luna.
Greu de comparat
Standard & Poors's a publicat, recent, salariile celor mai bine platiti directori executivi din Occident. Primul este Terry Semel (Yahoo), cu 71,7 milioane de dolari/an, urmat de Bob Simpson (XTO Energy) - 59,5 milioane de dolari/an si Ray R. Irani (Occidental Petroleum) - 52,8 milioane de dolari/an.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.