Malaezia nu este descoperita inca de romani insa Petru Petra (foto), ambasadorul Romaniei in aceasta tara, ne-a explicat ca ar putea fi numeroase posibilitati de dezvoltare a relatiilor economice cu acest stat asiatic.
Ce ne puteti spune despre
Malaezia nu este descoperita inca de romani insa Petru Petra (foto), ambasadorul Romaniei in aceasta tara, ne-a explicat ca ar putea fi numeroase posibilitati de dezvoltare a relatiilor economice cu acest stat asiatic.
Ce ne puteti spune despre acest colt al Asiei?
Cea mai mare parte dintre concetatenii nostri, din pacate, nu cunosc foarte multe lucruri despre aceasta tara, si nu este vina lor. Este pacat deoarece Malaezia este o tara foarte puternica, bogata si prospera. Turistii n-au descoperit inca aceasta destinatie si este un loc unde romanii se pot simti foarte bine. Sunt atractii multe la mare, in jungla, insule minunate. Este o tara mai calma, care nu este zgomotoasa si mai sobra. Are o natura extrem de bogata, o vegetatie luxurianta peste tot deoarece ploua aproape in fiecare zi si este cald. Doar se afla aproape de Ecuator, insa nu este o tara in care temeperaturile sunt de nesuportat media fiind de 32 de grade Celsius.
Care au fost primele impresii cand ati ajuns anul trecut aici?
Am fost impresionat de ritmul in care se construieste aici. De asemenea, infrasturctura rutiera este foarte bine pusa la punct. Sunt sosele cu trei benzi pe sens care strabat Malaezia in lung si in lat. Este o tara binecuvantata. Au inceput cu cauciuc natural, cositor, lemn tropical, cacao, fructe tropicale, petrol, gaze naturale. Uleiul de palmier a inceput sa devina foarte cautat. Insa, 50% din export reprezinta produsele electronice, componente de calculatoare. Malaezia si-a gospodarit foarte bine resursele naturale si a stiut sa le administreze si sa le foloseasca foarte bine. Si vedeti rezultatele. Kuala Lumpur este un oras dezvoltat, cu blocuri imense si spatii comerciale gigantice.
Cum s-ar putea colabora cu Malaezia?
In afara de domeniul hidroenergetic in care Malaezia doreste sa se dezvolte, ar mai fi domeniul calculatoarelor. Aici se produc foarte multe componente, iar noi am putea veni cu partea de soft. Nu este de neglijat nici comertul cu ulei de palmier. O alta directie in care am putea colabora ar fi domeniul invatamantului si sportului. Numarul tinerilor malaezieni care studiaza medicina in Romania ar putea creste considerabil. In aceasta toamna va avea loc un "Targ al educatiei europene" sub supraveghere UE unde ar putea veni sa-si faca promovare si institutiile noastre de invatamant. De asemenea, s-a putea colabora si pe linie sportiva. In general sunt multe lucruri de cumparat si de vandut in Malaezia. Si nu in ultimul rand, turismul este un domeniu in care amandoua tarile ar avea mult de castigat. Ar fi bine ca si un grup de ziaristi din Malaezia sa fie sponsorizati sa vina sa viziteze si sa ne cunoasca tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.